”Det är inte jämlik vård”
Prostatacancer är den vanligaste cancerformen hos män. Därför tycker Jan Frick att det borde vara självklart att de snabbare får hjälp i vården. Som ordförande i prostatacancerföreningen möter han män som har begärt, men inte fått något PSA-prov på vårdcentraler i nordöstra Skåne.
– De säger bara att de inte gör det. Det fanns folk som visade sig ha prostatacancer. Jag ber att vårdcentralerna lyssnar på dem och tar PSA-prov.
Proven är omdiskuterade för att ett förhöjt PSA-värde inte alltid betyder att mannen kommer att utveckla prostatacancer. Jan Frick tycker att vårdcentralerna ändå borde ta provet, förklara om det finns ett förhöjt PSA-värde och erbjuda ett nytt prov sex månader senare.
Ett annat problem som är välkänt är bristen på urologer. På Centralsjukhuset har patienter som han mött träffat olika läkare varje gång de kommit på besök.
– Jag förstår att vi har få urologer i Sverige, men det är inte jämlik vård. Det är inte acceptabelt. Är det så att kapaciteten inte finns ska man använda sig av second opinion, säger Jan Frick som själv gett rådet till män att åka till urologer i Malmö för en andra bedömning.
155 dagars väntan
Statistik från Socialstyrelsen visar att Region Skåne hade 155 dagars väntetid från remiss till behandling av prostatacancer 2012. För patienter med allvarlig, metastaserad cancer var dock väntetiden 36 dagar. Det anser Prostatacancerförbundet är för länge. De kräver högst 25 dagars väntetid för besök hos en urolog efter remiss, högst 14 dagar från prov till besked och högst 90 dagar till behandlingsbesked.