"Det är slarvigt och oaktsamt"

Den moderata politikern Jörn Holmgren har återigen hamnat i blåsväder. Han har polisanmälts sedan hemligstämplade handlingar han fått som ledamot i socialförsäkringsnämnden hittats slängda i naturen.
Kristianstad • Publicerad 17 augusti 2004

Det var en privatperson som för två veckor sedan fann tre kuvert med de hemligstämplade handlingar dumpade tillsammans med skräp vid en pumpstation vid Knalltorpsvägen i Nöbbelöv. Kuverten var adresserade till Jörn Holmgren i hans roll som ledamot i en av socialförsäkringsnämnderna i Kristianstad och innehöll handlingar om sjukersättning, handikappförmåner och arbetsskador gällande enskilda personer.

Privatpersonen lämnade kuverten till Försäkringskassan, och gjorde samtidigt anmälan till polisen.

Jörn Holmgrens förklaring till att hans handlingar kom på villovägar är att hans bil blev stulen i samband med att han åkte in till centrala Kristianstad för ett möte i socialförsäkringsnämnden 2 augusti. Det visade sig att han missuppfattat datumet, mötet var en vecka senare. Men när han ändå var i stan hämtade han bilder i en fotoaffär.

– Jag var väl borta i tio minuter, och när jag kom tillbaka var bilen borta, stulen. Jag gjorde genast en polisanmälan. Polisen hittade bilen vid midnatt, men handlingarna var då borta. Han tycker att det som har inträffat är olyckligt, men verkar inte ta det så allvarligt.

– Man kan givetvis alltid ha väskan med sig, men är olyckan framme så är den, säger han.

Betydligt allvarligare ser Försäkringskassans ledning på händelsen. I förra veckan kallades Jörn Holmgren till samtal med direktören Åsa Andersson, samt ordförande i styrelsen för försäkringskassan i Skåne, före detta riksdagsmannen Börje Nilsson (s).

– Vi blev bekymrade när vi fick veta vad som hänt. Det är oerhört viktigt att den här typen av handlingar hanteras på ett korrekt sätt och ville försäkra oss om att Jörn Holmgren hade det klart för sig, säger Åsa Andersson.

Ärendet ska ses över av Försäkringskassans jurist, och åtgärder mot Jörn Holmgren kan bli aktuella.

– Men vad det blir beror på vad juristen kommer fram till när han ser över regelverket, säger direktören.

Klart är dock att försäkringskassans ledning anser att Jörn Holmgren har varit slarvig och oaktsam med handlingarna.

– Ja, i de instruktioner vi lämnar framgår det att handlingarna inte ska lämnas utan uppsikt. Då kan man inte lämna handlingarna i en bil, säger Åsa Andersson.

Kristianstadsbladet har till följd av semestertider inte lyckats nå den polis som handlägger anmälan mot Jörn Holmgren.

Matti Stenrosen

044-18 55 90

matti.stenrosen@kristianstadsbladet.se

Fotnot: Enligt Åsa Andersson har troligen inga uppgifter om enskilda kommit ut till obehöriga till följd av det inträffade. Två av kuverten var oöppnade och genom en mindre öppning i det tredje kuvertet kunde enbart dagordningen ses, hävdar hon.

Jörn Holmgren

Jörn Holmgren gjorde politisk come back inför valet år 2002, och ställde upp som kandidat till posterna som kommunstyrelsens ordförande och gruppledare för moderaterna i kommunfullmäktige. Han hoppade dock av sedan det avslöjats att han slarvat med sin privatekonomi och inte betalat räkningar i tid.

Tidigare samma år beslöt kommunens personalutskott att ta ifrån den moderate toppolitikern rätten till pension. Detta efter att en utredning hade visat att han hade lämnat oriktiga inkomstuppgifter och därmed fått ut 57396 kronor för mycket. Jörn Holmgren ålades att betala tillbaka hela summan samt ränta.

I dag är Holmgren, förutom uppdraget för försäkringskassan, ledamot i kommunfullmäktige och demokratiberedningen och sitter som ersättare i barn- och utbildningsnämnden.

KRISTIANSTAD
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.