Det blir svårare att supa i Kristianstad

Det ser ut att bli svårare att dricka alkohol utomhus i centrala Kristianstad framöver. Kommunen och polisen vill utöka området där alkoholförbud gäller med bland annat Östermalmsparken.
Kristianstad • Publicerad 10 januari 2014

Förslaget till kommunstyrelsen gäller de allmänna lokala ordningsföreskrifterna. Paragraf 12 reglerar inom vilka områden som sprit, vin eller starköl inte får förtäras utomhus (tillåtna uteserveringar undantagna). I Kristianstad har det tidigare i princip gällt i innerstaden, mellan Västra Boulevarden och Kanalgatan samt mellan Södra och Norra Kaserngatorna.

Men i ett förslag till kommunstyrelsen föreslås att ytterligare två områden ska ingå. Dels ett som omfattar gamla LVSK-området (med Östermalmsparken) och runt stadsbiblioteket/Konserthuset, dels ett inom Södra Kaserngatan, samt Västra, Östra och Södra Boulevarderna.

Ändrar karaktär

– Det görs bland annat efter önskemål från polisen i Kristianstad. Det har till viss del att göra med att områden i staden ändrar karaktär efter hand, säger handläggaren Birgitta Axelsson på kommunledningskontoret.

Polisen skriver i ett yttrande att man stöder en utökning som även omfattar Östermalmsparken. Det eftersom stadsbilden har förändrats och inneburit ”nya problemområde och platser”, där det ”erfarenhetsmässigt händer saker som påkallar polisiär uppmärksamhet”.

Polisen ser också gärna en utökning söderut (Södra Kasern), eftersom det där har varit större arrangemang och att området runt C4-gymnasiet ”har varit ett tillhåll för ungdomar”.

Fritt fram i Åhusparken

I förslaget till nya lokala ordningsföreskrifter ingår också att plocka bort regleringen av alkohol i Åhus, i området runt Åhusparken. Orsaken är helt enkelt att det inte förekommer någon verksamhet i parken längre.

Kommunstyrelsens arbetsutskott ska diskutera förslaget till nya lokala ordningsföreskrifter på onsdag. Om förslaget slutligen godkänns av fullmäktige, börjar de nya reglerna att gälla den 1 april.

Taner Caliskan och Louise Cronholm
Matti Stenrosen
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.