Annons

”Det fanns ingen backup alls”

Kritik riktas från Polisfacket mot polisledningen för deras sätt att hantera förberedelserna och kravallerna vid EU-toppmötet i Göteborg i juni. Roger Thurnil, polisassistent från Kristianstad, var med under kravallerna och kan bara instämma i kritiken: – Det kändes frustrerande att inte kunna utnyttja sin kunskap.
Kristianstad • Publicerad 27 september 2001
– Kollegorna kallade i princip på hjälp, men vi fick inte hjälpa till, säger Roger Thurnil som är kritisk mot ledningen under Göteborgskravallerna. Bild: BOSSE NILSSON
– Kollegorna kallade i princip på hjälp, men vi fick inte hjälpa till, säger Roger Thurnil som är kritisk mot ledningen under Göteborgskravallerna. Bild: BOSSE NILSSONFoto: 

Roger Thurnil ingick i en av de två åttamannagrupper som från början var kommenderade till Göteborg för att bevaka EU-toppmötet. Thurnil och hans grupp var uppe i en vecka, från måndag till söndag. Den andra gruppen från Kristianstad var där i två veckor.

Dessutom skickades ytterligare förstärkning upp under veckoslutet, när kravallerna börjat braka loss på allvar.

Annons

– Jag ingår i en sådan avdelning där vi har viss insatsutbildning och utbildning för sådana här särskilda händelser. Vår uppgift blev att bevaka Svenska Mässan. Man kan tycka det var slöseri med våra resurser, med den utbildning vi hade och den utrustning vi har. Den utbildning han har var den som initierades inför EM-fotbollen i Sverige 1992, då de kallades för kravallpoliser. Sedan dess har den utvecklats och poliser som genomgått den har fortbildats kontinuerligt.

När torsdagens kravaller bröt ut fick Thurnil och hans kollegor från nordöstra Skåne stå kvar och bevaka mässan.

– Vi hörde på radion vilket liv och leverne det var och kollegorna kallade i princip på hjälp, men vi fick inte hjälpa till. Då var frustrationen stor. Under veckoslutet kom det upp fler poliser till Göteborg, när förstärkningar anlände.

– Den personal som kom upp då hade inte sådan utbildning och väldigt bristfällig utrustning. Då tyckte man att vi kunde bli avlösta och få hjälpa till längre fram i ledet. Men det gjordes inget. Jag tror att polisledningen inte visste vilken utbildning folk på de olika platserna hade.

Från början trodde Roger Thurnil och hans kollegor att det bara var poliser med insatsutbildning som deltog i Göteborg. Från nordöstra Skåne skickades bara sådana poliser upp.

– Men så vart inte fallet. Även från början kom fler från övriga landet som inte hade samma utbildning. En del av kritiken mot polisledningen handlar om att utrustningen var dålig eller felaktig.

– Ett exempel är armskydd och benskydd, när man haft dem på sig tolv timmar i sträck kändes det de inte var gjorda för detta.

Under fredagskvällen, när det varit skottlossning, gick Thurnils grupp och anmälde att de ville jobba med händelserna trots att de hade gjort 14 timmar redan.

– Det gick upp till högsta hönset där, som sa nej. Då blev det duktig frustration. Så många negativa poliser på en gång har jag aldrig sett förr.

Överlag var också informationen dålig.

Annons

Thurnil är noga med att säga att inte alla chefer var dåliga.

– Vi hade en jättebra avdelningschef och ställföreträdande. Det var på högre nivå man hade lite mer att önska. Av dem som inte var med på fältet, så att säga.

Även om inte ledningen planerat för bråk, anade många poliser att det kunde bli oroligt.

– Många av oss som åkte upp hade varit med under EU-demonstrationerna i Malmö och hade det på näthinnan. Vi visste vad som kunde hända. Men det fanns ingen backup alls för det.

clifford.johansen

@ kristianstadsbladet.se

Läs mer:

Polisfacket ger en kritisk bild av polisledningen under EU-toppmötet i Göteborg. Sidan 7 del 3.

Av Clifford Johansen 044-185640
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons