"Det här är första steget in i vuxenlivet"

Pingsten bjöd på flera konfirmationer. En av dem hölls i Vinslövs missionskyrka där nio ungdomar som valt att läsa med inriktning idrott och friskvård konfirmerades.
Kristianstad • Publicerad 16 maj 2005
Konfirmandförberedelser. Fika i missionskyrkans källarlokal. Bilder: Olof Abrahamsson
Konfirmandförberedelser. Fika i missionskyrkans källarlokal. Bilder: Olof AbrahamssonFoto: 
Så äntligen är det dags. Allvarliga och lite spända radaer konfirmanderna upp sig. Bild: Olof Abrahamsson
Så äntligen är det dags. Allvarliga och lite spända radaer konfirmanderna upp sig. Bild: Olof AbrahamssonFoto: 
Förberedelserna inför ceremonien sker under avslappnade former. Bland annat övade konfirmanderna på sina repliker till dramat.
Förberedelserna inför ceremonien sker under avslappnade former. Bland annat övade konfirmanderna på sina repliker till dramat.Foto: 
Konfirmanderna får plats på första bänk. Nog är det lite nervöst innan allt kommer igång.
Konfirmanderna får plats på första bänk. Nog är det lite nervöst innan allt kommer igång.Foto: 
Konfirmanderna ska tåga in i procession. Pastor Britt-Marie Kalldeus-Gustafsson försöker få ordningen i ledet.
Konfirmanderna ska tåga in i procession. Pastor Britt-Marie Kalldeus-Gustafsson försöker få ordningen i ledet.Foto: 

– Det har varit jätteroligt.

– Vi ska inte sluta och träffas ännu, vi ska ha återträffar.

– Vi har testat nya sporter och lärt om vad som är bra att äta.

Det är inte särskilt svårt att få i gång ett samtal. I källarplanet på Vinslövs missionskyrka har de nio konfirmanderna samlats en timme innan det är dags för själva akten. En del av dem har krängt på sig kåporna, medan andra valt en annan taktik och väntar in i det sista med att sätta på sig den.

Gruppen som ska konfirmeras i missionskyrkan, för första gången på tio år, består av fyra tjejer och fem killar: Louise Lind-Svensson, Antonia von Mentzer, Emelie Olofsson, Emma Påhlsson, Björn Dahringer, Samuel Gunnarsson, Christian Persson, Oskar Björk och Mattias Dahringer. Efter en stund kommer konfirmandprästen Britt-Marie Kalldeus-Gustafsson ner för trappan för att kontrollera hur det står till med adepterna.

– Jag är hungrig blir det några kakor, undrar en av grabbarna.

– Vi har blivit bortskämda, konstaterar en av tjejerna.

Snart står det saft och kakor på bordet, alla äter med god aptit utan minsta tanke eller oro över om de ska spilla saft på kåpan eller att den kan bli skrynklig.

– Är nattvardsvinet alkoholfritt, undrar en av konfirmanderna.

Britt-Marie Kalldeus-Gustafsson berättar för gruppen att man alltid kört med alkoholfritt nattvardsvin i frikyrkorna, för att också de som har alkoholproblem lugnt ska kunna dricka av vinet. Hon berättar att frågan om att helt övergå till alkoholfritt nattvardsvin är mycket aktuell och diskuteras också i Svenska kyrkan.

Ungdomarna pratar också gärna om konfirmationens vara eller inte vara, varför man ska konfirmeras eller inte, med Kristianstadsbladets reporter och fotograf.

– Säger någon för presenterna, så slår jag, hotar en av flickorna som genast får napp av en av killarna.

– Det är första steget in i vuxenvärlden.

– Man har vuxit i fatt dopklänningen, säger en annan.

Sedan bryter diskussionen om vem som tror mest ut.

Efter en stund kan gruppen dock enas om en sak

– Vi har lärt oss jättemycket. Vi har lärt oss mest av grupperna i Vinslöv, säger de trovisst. De sista minuterna innan konfirmandgudstjänsten börjar ägnar ungdomarna åt att öva sina repliker inför det drama de ska spela upp. Ett drama som handlar om tro, hopp och samarbete. Att kämpa på livets bana och att ta fasta på de ord tron förmedlar: Att allt vad du vill att människorna ska göra för er ska ni också göra för dem.

– Det har varit jätteroligt att få träffa och lära känna de här ungdomarna och deras olika personligheter. Vi har haft långa samtal, där de har diskuterat och ifrågasatt, berättar konfirmandprästen som tycker det är extra roligt med en konfirmation i missionskyrkan.

I Vinslöv får alla ungdomar som vill gå och läsa välja mellan tre olika inriktningar på konfirmandundervisningen, musik samt natur och friskvård har de två grupperna som läst hos svenska kyrkan inriktat sig på.

– I övrigt är undervisningen likvärdig och vi har varit på läger ihop med en av de andra grupperna, berättar Britt-Marie Kalldeus-Gustafsson och snart är det dags att samla konfirmanderna och tåga in i samlingssalen som har fyllts av föräldrar, andra nära och kära.

Marie-Louise Lindell

044-18 55 00

marie-louise.lindell@kristianstadsbladet.se

VINSLÖV
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.