”Det krävs tillstånd för serveringen”

Länsstyrelsen ställer sig bakom alkoholhandläggare Bertil Anderssons uppfattning om ålagillena längs Ålakusten. – Det innebär att arrangörerna måste söka serveringstillstånd, säger Håkan Johansson på länsstyrelsens samhällsbyggnadsenhet. Kommunen får nu rådet att inventera och syna verksamheten kring ålagillena.
Kristianstad • Publicerad 14 november 2001

Eftersom ålagillena av tradition betraktats som slutna sällskap har besökarna kunnat ta med sig egen sprit. Det förekommer också att gillesarrangören låter gästerna köpa sprit till självkostnadspris. Men nu har omfattningen av ålagillena blivit så stor att festerna inte längre att kan räknas som slutna sällskap. Och därmed kan det inte heller vara tillåtet för gästerna att ta med sin egen sprit, anser Bertil Andersson, alkoholhandläggare på socialförvaltningen. – Eftersom man annonserar om sin verksamhet så sker den i kommersiellt syfte. Och då kan vi inte tillåta att gästerna tar med sin egen sprit, sa han till Kristianstadsbladet nyligen. Nu ställer sig länsstyrelsen bakom Bertil Anderssons och socialförvaltningens uppfattning i frågan. I ett yttrande konstaterar länsstyrelsen att servering av spritdrycker, vin och starköl enligt alkohollagen endast får ske om tillstånd har meddelats. Tillstånd krävs dock inte för servering som ordnas 1. utan vinstintresse, 2, i andra lokaler än där det yrkesmässigt bedrivs försäljning av alkoholdrycker eller lättdrycker, 3. vid enstaka tillfällen för vissa i förväg bestämda personer och 4. utan annan kostnad för deltagarna än kostnaden för inköp av dryckerna. Länsstyrelsen handläggare Håkan Johansson poängterar dock att alla dessa fyra kriterier måste vara uppfyllda samtidigt för att undantagsbestämmelserna ska gälla, det vill säga att serveringstillstånd inte krävs. ”Flera av de beskrivna arrangemangen med ålagillen torde vara att betrakta som mer eller mindre kommersiella säsongsbetonade serveringsrörelser. Om marknadsföring också sker genom exempelvis annonsering eller utdelande av flygblad vänder man sig också till allmänheten.” – Det innebär att arrangörerna av vissa ålagillen måste söka serveringstillstånd, säger Håkan Johansson. Vilka och hur många det är måste kommunen ta fram genom utreda verksamheten kring ålagillena. Länsstyrelsen råder kommunen att bjuda in alla berörda till ett informationsmöte om vilka eventuella tillstånd som krävs enligt alkohollagen. Ett möte mellan bland andra representanter för kommunen och arrangörerna av ålagillena är redan planerat till januari. Kristianstadsbladet har förgäves sökt Bertil Andersson för en kommentar. matti.stenrosen @kristianstadsbladet.se

Av Matti Stenrosen 044-185590
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.