Det stormar kring Radio Kristianstad

Lokalradion Radio Kristianstad är i blåsväder. Den senaste månaden har åsiktsvågorna gått höga både om nyhetsbevakning, musikutbud och Faxofåns efterföljare Drömstart. Men lokalradiochefen Gunnar Svensson står rak och definitivt inte svarslös i de stormvindar som sveper fram. Vi gör bra radio är hans budskap samtidigt som han hävdar att fler här lyssnar på sin lokalradio än vad folk genomsnittligt gör i övriga Sverige.
Kristianstad • Publicerad 2 april 2001
Jag tycker vi gör ett bra jobb. Det säger kanalchef Gunnar Svensson och tillbakavisar kritiken mot Radio Kristianstad och påpekar att stationen har fler lyssnare än genomsnittet för lokalradiostationer i Sverige. Bild: PETER ÅKLUNDH
Jag tycker vi gör ett bra jobb. Det säger kanalchef Gunnar Svensson och tillbakavisar kritiken mot Radio Kristianstad och påpekar att stationen har fler lyssnare än genomsnittet för lokalradiostationer i Sverige. Bild: PETER ÅKLUNDHFoto: 

Radio Kristianstad sätter sprätt på cirka 17 miljoner kronor om året. För det får lyssnarna ungefär 60 timmar lokalt material i veckan. Det är med radiomått mätt mycket.

Men det finns kritiker som menar att kvantitet och kvalitet inte går hand i hand, allra minst när det gäller Radio Kristianstad. En som nyss sköt skarpt på lokalradions i hans öron urusla nyhetsbevakning var den kände ekonomijournalisten Henric Borgström. Det blev en holmgång med kanalchefen i denna tidnings spalter som heter duga kan man lugnt uttrycka saken.

En annan som tände lokalradiobrasan var Karin Persson i ett samtal med Kristianstadsbladets jourhavande reporter i mitten av februari. Hon manade till lyssnarrevolution för att man enligt hennes åsikt nästan bara spelar ungdomspop och totalt tycks ha glömt bort svensk musik och svenska artister som Lasse Berghagen, Jan Malmsjö, Evert Taube med flera.

Den klagokören har inte tystnat utan snarare tilltagit i styrka både hos jourhavande och på insändarplats.

Och så finns det dessutom åsikterna om Drömstart - det omdebatterade morgonprogrammet Faxofåns efterföljare.

–Trams och flams i kubik, låter det från rätt många. Måltavla för denna kritik blir i kraft av jobbet som kanalchef, Gunnar Svensson. En Pitegrabb som gick i plugget tillsammans med sångerskan Anna-Lotta Larsson, fick journalistutbildning i Skurup av bland andra den legendariske kvällstidningsmakaren Edgar Antonsson och som kom till Kristianstad via Kalmar och Örebro.

Det här är hans åsikt om lokalradion:

–Den behövs som ett oberoende medium som skall ge lyssnarna både information, upplysning, bildning och underhåll. Det är vårt uppdrag. Och jag tror stenhårt på att vara lokala, att finnas nära människorna. Framför allt känns det allt viktigare i den här världen med internationella tv-program, internet och allt vad det nu är.

Lokalradion skall vara Vuxenkanal för 35-åringar och uppåt i P4 medan P3 skall vara Ungdomskanalen. Men trots uppdelningen erkänner Gunnar Svensson att det ibland känns hopplöst svårt – för visst skiljer det avgrunder mellan en 35-årings och en 60-årings smak.

Så egentligen skulle han vilja öka på radiokanalutbudet med både senior-, ungdoms- och barnkanaler - och kanske till och med lokala lokalkanaler. Men låt oss återkomma till det.

Jag ber honom beskriva den typiske lokalradiolyssnaren.

–De flesta är i medelåldern, det är där tyngdpunkten ligger.

Hur många lyssnare har ni?

–44 procent, kommer det prompt. Följt av konstaterandet att snittet för lokalradiolyssningen i Sverige ligger på 38 procent. Så visst ligger Radio Kristianstad bra till... Varför spelar ni då så mycket ungdomlig popmusik? Och varför tar ni inte större intryck av lyssnarnas tio-i-topp-lista, det skiljer ju sig markant mellan den och de tjugo mest spelade låtarna.

Nu utbryter ett engagerat försvarstal för musiken som spelas i Radio Kristianstad.

Dels tycker Gunnar Svensson att lyssnarlistan varit igång för kort tid och att för få har röstat för att man skall våga dra några slutsatser utifrån den.

–Det är nog litet för tidigt att säga den är representativ.

Dels hävdar han med emfas att merparten av artisterna i musikutbudet är svenska. Jag får till och med en lista på det som bevis, när jag räknar dem handlar det om 47 namn – alla svenska förstås. Fast när jag sedan kommer hem och jämför kanalchefens ”svensklista” med ”veckans mest spelade” hittar jag bara tre(!) namn som finns med på båda – Jerry Williams, Nicklas Strömstedts och Jan Johansens...

Gunnar Svensson för också ett resonemang om att det inte går att göra jämförelser även av andra skäl; Det handlar om att veckans mest spelade låtar banar väg för att göra dem till de mest populära men då är de å andra sidan för gamla för att bli de mest spelade. Hänger ni med?

Till sist utbrister han:

–Du kan räkna hur du vill men hälften av artisterna vi spelar är svenska liksom hälften av musiken. Så är det. Och när jag litet provokativt hävdar att man orienterar sig mot den yngre delen av vuxenpubliken, protesterar han.

–Nej, det måste jag bestämt dementera. Det är 35 år och uppåt som gäller. De andra är P 3: s grej. Redan nu är det svårt att nå den angivna målgruppen, därför har vi ingen anledning att sträcka ut den ytterligare.

Samtidigt förklarar Gunnar Svensson att musikdebatten inte är ny, precis samma diskussion hade man för bara några år sedan. Och sett ur ett tidsperspektiv kan han nog trots allt hålla med om att musikutbudet i lokalradion förändrats över tiden.

–Det är sant att dagens 35-åring har en annan musiksmak än för tio år sedan så man måste som lokalradio förnya sig hela tiden. Den station som bara spelar gamla godingar och inte också något nytt får svårt att överleva,

–Ett tag spelade vi oerhört mycket gamla godingar så i så måtto har dagens kritiker rätt. Men vi märkte att folk tröttnade, visst är Elvis bra men det kan ju bli för mycket av det goda. Vi kommer in på lokalradions nyhetsbevakning och att den ibland, ja kanske till och med rätt ofta, låter som en löpsedel för lokaltidningarna.

Då protesterar Gunnar Svensson igen.

–Med en nyhetsredaktion som bara är hälften så stor som Kristianstadsbladets redaktion skall vi bevaka 13 kommuner över halva Skåne. Jag tycker vi gör ett bra jobb. Men det är klart, när vi sänder nyheter varje timme från morgon till kväll hinner vi inte vara över allt - och bra nyheter skall ut även om de kommer från tidningshållet. Fast då brukar vi ge credit till er.

Dessutom understryker han att man också fördjupat nyhetsarbetet genom samhällsmagasinet Apropå varje vardagseftermiddag.

–I det sänder vi inte en sekund musik. Henric Borgströms åsikt om ett enat Radio Skåne för bättre nyhetsarbete avvisar Gunnar Svensson helt. Tvärtom skulle han vilja bryta ned lokalradion till att bli ännu lokalare vilket kan bli möjligt i en framtida digital radiovärld.

–Redan nu tror jag vi skulle behöva fler radiokanaler i Skåne, kanske en i nordväst och en på Österlen som komplement till de två vi har nu. Därmed inte sagt att vi skall släppa de stora Skånenyheterna, de skall täckas precis på samma sätt som vi gör nu. Till sist några rader om Faxofån och efterföljaren Drömstart – av elaka kritiker stämplade som ”trams- och-flams-program”. Gunnar Svensson håller inte med.

–Det är mer kontroversiellt att göra underhållning än nyheter. Jag håller inte med kritikerna men noterar synpunkterna. Och du skall veta att vi får oerhört fin respons också.

–Vår ambition är att försöka göra alla lyssnare nöjda och glada med sin lokalradio men det är inte lätt.

Kanalchefen Gunnar Svensson säger det inte rent ut men jag förstår att han ibland tycker att man som lyssnare kanske litet mer skulle använda avstängningsknappen på samma sätt som en tidningsläsare kan bläddra förbi nyheterna.

Och handen på hjärtat – kanske är det så som det gamla ordspråket säger att; Den man älskar den agar man.

Det kan säkert också gälla Radio Kristianstad!

ulf.matson@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.