”Det var en ren och skär olycka”

Ena ögat är borta. Men han lever. – Jag hade en enorm tur, säger Dezsö Veszpremi, efter fyrverkeriolyckan dagen före nyårsafton.
Kristianstad • Publicerad 21 januari 2012
Återhämtar sig. Tre veckor efter den svåra fyrverkeriolyckan i Kristianstad är Dezsö Veszpremi på benen igen, även om en lång rehabilitering väntar. ”Stödet från nära och kära har varit ovärderligt”, säger Dezsö, här med äldste sonen som också heter Dezsö.
Återhämtar sig. Tre veckor efter den svåra fyrverkeriolyckan i Kristianstad är Dezsö Veszpremi på benen igen, även om en lång rehabilitering väntar. ”Stödet från nära och kära har varit ovärderligt”, säger Dezsö, här med äldste sonen som också heter Dezsö.Foto: 

Företaget Degavi är i grunden experter på cyklar. Men i många år har företaget också sålt fyrverkerier inför nyårsafton.

Dezsö Veszpremi är utbildad pyrotekniker sedan snart tio år tillbaka, och det är också han som brukar sköta den uppskjutning för kunder som görs dagens före nyårsafton.

Så också inför nyårsaftonen 2011.

Men i år gick förevisningen fruktansvärt snett. En av raketerna, en stor ”tårta”, innehöll ett produktionsfel. När Dezsö skulle tända stubintråden, exploderade raketen med en gång.

– Jag hann aldrig reagera, det gick blixtsnabbt, berättar Dezsö.

Raketen träffade Dezsö rakt i ansiktet. Vänsterögat sprängdes bort, ansiktsbenet gick av, och han fick dessutom svåra inre skador i skallen. Men den 52-årige före detta landslagscyklisten behöll sinnesnärvaron.

– Jag sprang direkt bort till min bil, tog med mig min son och sa till honom att köra direkt till sjukhuset. Jag tror inte de som var där ens hann märka vad som hände, berättar Dezsö.

Väl på sjukhuset blev det direkttransport till Skånes universitetssjukhus i Malmö, och så fort man fått ihop ett läkarteam opererades Dezsö. I sex timmar arbetade läkarna inte bara med att lappa ihop det sönderslagna ansiktet, utan också med att rädda Dezsös liv.

– De sa till mig att det handlade om millimeter. Raketen kunde lika gärna gått in i hjärnan. Jag är mycket glad att jag kan sitta här och prata med dig nu. I all den här oturen hade jag en enorm tur, säger han.

Tre veckor har nu gått sedan den olycksaliga fredagen. Dezsö har ett rejält bandage över ögat, men förlamningen på hela vänstra ansiktshalvan, som kom sig av att nerverna skadats, är redan nästan borta.

Smärtan finns ständigt där, och förlusten av ena ögat gör att balans, koordination och avståndsbedömning blivit rejält försämrat. Dag för dag, timme för timme kämpar Dezsö med att försöka hitta en ny balans, en ny koordination, att lära sig att bedöma avstånd med bara ett öga.

Han tar dagliga promenader, tränar sina skadade ansiktsmuskler och nerver genom grimaser och rörelser, hittar vägar att successivt må bättre. Att ligga still ledsnade han på redan dagen efter att han fått komma hem från sjukhuset.

– Jag har ju inte tid att vänta på någon sjukgymnast. Jag börjar med rehabiliteringen redan nu, säger han med ett stort flin.

För en sak har definitivt inte gått förlorad hos Dezsö Veszpremi: Humorn och det varma sättet är lika påtaglig som alltid:

– Det går ju inte att gräva ned sig, att ligga och tycka synd om sig själv. Frågan ”varför?” finns inte. Det gäller bara att acceptera att olyckan hände, och gå vidare. Mitt mål är att jag ska komma tillbaka till mitt arbete så fort som möjligt, det är ju det jag brinner för.

I yngre dagar var Dezsö Veszpremi elitcyklist, med i det ungerska landslaget på 80-talet.

I dag är han övertygad om att bakgrunden som tävlingsidrottare hjälpt honom genom den första svåra tiden efter olyckan:

– Man vägrar ju känna sig besegrad, vägrar vika ned sig. Mitt mål nu är att komma tillbaka. Visst, jag vet att jag aldrig blir fullt återställd, men utifrån de här förutsättningarna ska jag göra mitt bästa för att bli så bra som möjligt, lära mig att leva med det här också.

Stödet från de nära och kära har under de senaste veckorna varit ovärderligt för Dezsö. Mer överraskande har stödet från vanliga kunder till butiken varit. Många har skickat hälsningar och blommor, många har visat att de verkligen bryr sig.

– Sånt värmer något oerhört, säger Veszpremi.

Det var ett produktionsfel på fyrverkeripjäsen som exploderade. Efter olyckan i Kristianstad reagerade företaget som tillverkar fyrverkeripjäserna omedelbart. Man gick ut i massmedier och till sina återförsäljare och kallade tillbaka alla pjäser av samma typ.

– Jag tycker företaget agerade oerhört professionellt, och att de tog ett stort ansvar när de återkallade varje pjäs som finns på marknaden. Jag är mycket nöjd hela vägen med hur de har agerat, så gör ett riktigt företag, säger Dezsö.

Du lägger ingen skuld på dem?

– Nej, det var inte deras fel. Något har gått snett vid fabriken i Kina, och det som inträffade var en ren olycka. Ungefär som du är ute och kör bil, följer trafikreglerna och har körkort ... det kan hända en trafikolycka ändå.

Men företaget lär ändå bli ersättningsskyldigt till dig på något sätt efter det inträffade?

– Vi har pratat med en advokat, som sköter allt sånt.

Kommer du någonsin att avfyra en fyrverkeripjäs igen?

Dezsö tvekar inte en sekund innan han svarar:

– Klart jag ska! Jag tar hand om uppskjutningen till nyår igen, vad trodde du?

Han slår ut med händerna:

– Det här var en oturlig olyckshändelse, en arbetsolycka ingen kunde förutse. Vad jag däremot kommer att göra i fortsättningen är att noga kontrollera varenda fyrverkeripjäs jag säljer, så ingen har något fel.

INTERNAL INTERNAL
Cecilia Isberg
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.