"Det var rena turen att vi hittade henne"

Kristianstad • Publicerad 21 maj 2005

– Vi hittade den unga kvinnan medvetslös liggande på golvet. Det var rena turen att vi hittade henne eftersom hela rummet var rökfyllt och vi såg knappt någonting.

Det berättar de tre rökdykarna Jörgen Elvstrand, Peter Klang och Roger Lundström på Räddningstjänsten Kristianstad.

Trion var först in i den eldhärjade byggnaden.

– Det var helt rökfyllt, rummet övertänt och rejält varmt och vi tvingades gå fram med stor försiktighet, berättar rökdykarledaren Peter Klang.

– Först genomsökte vi ett rum och när vi gick in i ett annat rum låg kvinnan där längst bort på golvet. Vi såg ingenting, tvingades gå fram genom att känna på väggarna och plötsligt upptäckte vi henne. Hon var då medvetslös och illa däran, berättar Roger Lundström.

Rökdykarna bar ut kvinnan från andra våningen och lyckades, via maskinstegen, lyfta ner henne på gatan där ambulans väntade.

Sedan gick de in i restaurang Banken igen och fortsatte sökandet efter eventuellt fler personer.

– Men alla var ute och i säkerhet, säger Roger Lundström.

Kvinnan transporterades först till CSK i Kristianstad men fördes därefter till Karlskrona lasarett för tryckkammarbehandling.

Lars Åström

KRISTIANSTAD
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.