Annons

Direktör åtalas för utebliven rapport om köldmedium

Verkställande direktören för ett mindre företag i nordöstra Skåne åtalades på torsdagen vid Kristianstads tingsrätt för bristfällig miljöinformation.
Kristianstad • Publicerad 24 augusti 2001

Företaget använde under 1999 luftkonditioneringsanläggningar som innehöll totalt 17 kilo av gasen HFC som köldmedium. Det innebar att företaget senast den 31 mars 2000 skulle lämnat en köldmediarapport till kommunens miljönämnd, som är tillsynsmyndighet i miljöärenden. Köldmediarapporten lämnades dock in först efter påstötning från en av kommunens miljöskyddsinspektörer. – Jag kände inte till att vi måste lämna en sådan rapport och vi fick ingen upplysning om det av den förre ägaren när vi köpte lokalerna hösten 1997, säger den verkställande direktören som förklaring. Miljöinspektören föreslog att ärendet skulle överlämnas till åklagare. Men politikerna i miljönämnden var av motsatt uppfattning och avstod till och med från att döma ut en miljösanktionsavgift. Miljöåklagare Ingvar Wennersten reagerade på en artikel i tidningen om miljönämndens beslut och bestämde sig för att agera. I ett brev till kommunen påminde han i tydliga ordalag om att överträdelser av miljöregler alltid ska överlämnas till polis eller åklagare. ”Tillsynsmyndigheten ska således inte göra någon egen bedömning om överträdelsen kan föranleda fällande dom eller är ett ringa brott. Det är de faktiska förhållandena som ska anmälas så snart en straffbar överträdelse kan konstateras. Denna skyldighet är ovillkorlig”, skriver han till kommunen. Vidare till domstol Ingvar Wennersten anser att den uteblivna informationen om köldmedium är en förseelse som inte kan anses som ringa. Därför går han nu vidare med ärendet till tingsrätten. – Den uteblivna rapporten försvårade bedömningen av riskerna för människors hälsa eller för att miljön skulle skadas, hävdar han i åtalet. Kristianstads tingsrätt kommer att kalla den verkställande direktören till rättegång. Han riskerar böter i händelse av fällande dom.lennart.svenezon @kristianstadsbladet.se

Av Lennart Svenezon 044-185568
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons