”Diskriminering mot de som är utlandsfödda”

Den 2 juni införde Svenska Spel regler som hindrar utländska medborgare från att spela hos dem. Diskriminering anser en Kb-läsare. På spelbolaget håller man inte med.
Kristianstad • Publicerad 27 juni 2014
Tyske medborgaren Knut Olsson har hus i Sverige och betalar skatt här men spela Lotto får han inte. Svenska Spel har infört regler som gör att endast mantalsskrivna i landet får spela hos bolaget.
Tyske medborgaren Knut Olsson har hus i Sverige och betalar skatt här men spela Lotto får han inte. Svenska Spel har infört regler som gör att endast mantalsskrivna i landet får spela hos bolaget.Foto: Foto: Tommy Svensson

– Min fru tänkte spela Lotto i förra veckan. Butiken ville se hennes ID-kort. Då vi är tyskar har vi inget personnummer. Hon fick inte spela, säger Knut Olsson.

Han är tysk medborgare men har, som namnet antyder, svenska rötter. Sedan 30 år är han bosatt i Sverige delar av året. Vid vistelser i landet spelar paret lotto ett par gånger i månaden.

– Vi har hus i Sverige och betalar skatt. Vi är välkomna att handla på Ica, gå på restaurang och tanka på macken. De har inga problem att ta emot våra pengar. Men spela Lotto kan vi inte.

”Diskriminering”

Knut Olsson konstaterar att det är många andra i landet som befinner sig i samma situation. Exempelvis delar många tyskar, danskar och norrmän problemet. Han undrar hur detta kan ske i EU-landet Sverige.

– Det här är diskriminering mot de som är utlandsfödda och inte har något personnummer.

Förbaskad kontaktade han spelbolaget.

– Svenska Spel säger att de vill förebygga penningtvätt. Men den anledningen köper inte jag.

En röststyrd telefon ringde upp honom och undrade om han var nöjd med Svenska Spels service. Det är Knut Olsson verkligen inte.

– Svenskar kan spela Lotto i Tyskland så mycket de vill. Där finns inga lagar eller regler som förhindrar det.

Nya regler

Sedan den 2 juni måste alla spelare hos Svenska Spel vara över 18 år, mantalsskrivna i Sverige och ha bolagets spelkort där uppgifterna kontrollerats mot Sparregistret. Presschefen på Svenska Spel Johan Tisell förklarar att bolaget överförde ett regelverk som tidigare endast gällt spel på internet till att gälla även vid spel i butik.

– Ska man hårddra det har vi inga skyldigheter att erbjuda spel åt utländska medborgare.

Inom EU gäller fri rörlighet för arbete, varor och tjänster. Undantag finns dock för spel där varje medlemsland själv kan bestämma föreskrifterna.

– Är man inte folkbokförd i Sverige kan man inte spela hos oss. Det gäller inte bara utländska medborgare utan även svenska medborgare som är bosatta utomlands.

Har anmälts

En 65-årig svensk medborgare, mantalsskriven i Frankrike, har, enligt tidningen Dagens Nyheter, anmält Svenska Spel till Justitieombudsmannen (JO) efter att han nekats att spela via ett av bolagets ombud. I anmälan till JO skriver han ”staten diskriminerar alla icke i Sverige boende människor”.

Reglerna införs för att motverka spelmissbruk och kriminalitet samtidigt som spårbarhet och spelsäkerhet ökas.

– Folk tappar bort sina spelkvitton. Varje år är det 5 till 25 miljoner vi inte hittar ägarna till. Flera ombud har även försökt lura kunder på vinster. Detta eliminerar vi nu.

Bolagets lotter är undantagna från regelverket.

Enligt Johan Tisell tittar EU-kommissionen över hur allt spel om pengar i unionen ska kunna regleras för att förhindra penningtvätt något som kanske kan stå klart redan nästa år.

Lisa Kronnoje@kristianstadsbladet.se
Kristianstadsbladet
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.