Domen mot nazistledaren står fast

Fängelsedomen mot nazistledaren Simon Lindberg står fast. Högsta domstolen ger inget prövningstillstånd, vilket innebär att hovrättens dom om tre månaders fängelse gäller.
Kristianstad • Publicerad 8 juli 2008

Lindberg, som är ledare för nationalsocialistisk front i Skåne, dömdes för medhjälp till misshandel och olaga hot mot fem personer i RFSL:s lokaler våren 2006.

Hans advokat överklagade hovrättens dom till Högsta domstolen med motiveringen att hans klient blivit felaktigt dömd och att rättstillämpningen vad gäller hatbrott är oklar. Bland annat ansåg han att det inte var klarlagt att Simon Lindberg kränkt målsägandena på grund av deras sexuella läggning.

Men Högsta domstolen anser uppenbarligen att de skäl som lades fram i hovrätten räcker för att klassificera brotten som just hatbrott. Därmed godkänns också de något högre skadeståndsbeloppen som Lindberg tillsammans med sin kamrat, som också dömdes till fängelse, ska betala till målsägandena på totalt 72 000 kronor.

Åsa Carlsson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.