Domkapitlet föreslår Nosaby församling

Kristianstad • Publicerad 27 augusti 2004

Domkapitlet i Lunds stift anser att de tre församlingarna Nosaby, Österslöv och Fjälkestad ska läggas samman till en och väljer Nosaby som namn på den nybildade församlingen.

Det säger domkapitlet i ett yttrande till stiftsstyrelsen. De tre församlingarna utgör tillsammans Nosaby pastorat och kyrkliga samfällighet. Vare sig Österslöv eller Fjälkestad uppfyller församlingskriterierna vad avser gudstjänstfirandet och därför är en sammanslagning på förslag.

Samfällda kyrkofullmäktige, Nosaby församling, kyrkoherde Magnus Tyche och kontraktsprost Erland Stiber är för att alla tre församlingarna läggs samman till en. Österslöv och Fjälkestad motsätter sig däremot den förändrade församlingsindelningen.

Som namn förslår Nosaby församling och Lantmäteriverket Nosaby medan Österslöv och Fjälkestad är för det neutralare Råbelöv.

– Stiftsstyrelsen sammanträder nästa gång den 22 september, säger stiftsjurist Lena Orrling. Men ärendet kommer förmodligen inte upp förrän vid oktobersammanträdet.

Karin Hallengren

Kristianstad
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.