Domstol ger risfabriken uppskov

Förbud om fortsatt verksamhet för risfabriken i Åhus var satt till den 1 mars 2008. Ett beslut som Amanat Nawaz Rice AB har överklagat till miljödomstolen och fått uppskjutet.
Kristianstad • Publicerad 27 februari 2008

Miljö- och hälsoskyddsnämnden i Kristianstads kommun beslutade den 12 december i fjor att risfabriken måste har ett särskilt utrymme för att kunna samla upp spill i händelse av driftsstörning eller liknande på ett sätt så att stoft inte förorenar omgivande mark och luft.

Senast den 29 februari 2008 ska åtgärden redovisas, annars träder ett förbud om fortsatt verksamhet från och med 1 mars i kraft.

Miljö- och hälsoskyddsnämndens beslut överklagades av risfabrikens ägare till länsstyrelsen, som den 5 februari avslog yrkandet om inhibition, att beslutet inte förverkligas.

Risfabriken överklagade länsstyrelsens beslut till miljödomstolen och i går kom domen som gav Åhusfabriken möjlighet att hålla tillverkningen igång. I beslutet heter det att miljö- och hälsoskyddsnämndens beslut från den 12 december tills vidare inte ska gälla. Miljödomstolen tar bland annat hänsyn till den mycket korta tid som kvarstår.

Karin Hallengren

044-18 55 00

karin.hallengren@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.