Driftchef anlitade anställd privat

Regionfastigheters driftchef Nils Bengtsson har anlitat den avstängde anställde för privata jobb. När Bengtsson lade om sitt tak hemma köptes material dessutom in från en av Regionfastigheters leverantörer.
Kristianstad • Publicerad 12 maj 2007

Taket på den privata villan i centrala Kristianstad lades om sommaren 2005. Den anställde som tvingats lämna sitt jobb sedan det avslöjats att han försökt köpa varor privat på Regionfastigheters bekostnad, hjälpte sin chef med jobbet.

– Det stämmer, säger Nils Bengtsson. Men han ställde upp enbart som arbetskraft. Det var jag som köpte in allt material. Dessutom var vi fler som hjälptes åt med arbetet.

Enligt Nils Bengtsson lades det nya plåttaket inte på arbetstid på Regionfastigheter.

– Nej, det var semestertider. Däremot, när det regnade så gick han (den tidigare medarbetaren) in och jobbade på Regionfastigheter. Sedan tog han semester igen när det gick att fortsätta på taket, förklarar Nils Bengtsson. Han bytte tider. Det har jag kontrollerat med vår personalansvariga.

En del av materialet till omläggningen av det privata taket, bland annat plåten, köptes in av en ventilationsfirma som gjort och fortfarande gör jobb för miljonbelopp för Regionfastigheter. I många fall är det dessutom Nils Bengtsson som driftchef som godkänner inköpen.

– Ingen på firman var inblandad i mitt takarbete. Däremot köpte jag material därifrån, säger Nils Bengtsson. Det har jag offerter och utdrag på.

Hur kommer det sig att du betalade in 17000 kronor på ventilationsfirmans ägares privata konto den 21 juni 2005?

– Det vet jag inte. Jag har fått ett kontonummer, och där har jag satt in pengarna, svarar Nils Bengtsson efter en stunds tystnad. Det här var inte alls bra.

Regionfastigheters ekonomichef Bengt Åke Nilsson säger till Kristianstadsbladet att det inom företaget inte finns några regler för hur anställda ska anlita firmor privat.

– Det man får titta på är det enskilda fallet och då bedöma lämpligheten, säger han.

Bengt Åke Nilsson känner heller inte till att det finns några bestämmelser om huruvida chefer bör hyra in sina medarbetare privat.

Matti Stenrosen

044-18 55 90

matti.stenrosen

@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.