Drömmen om en egen stuga lever än

När våren kommer börjar allt fler fundera på sommarstuga. Det har inte finanskrisen ändrat på. Ett tiotal intresserade begav sig på visning i Yngsjö under söndagen.
Kristianstad • Publicerad 6 april 2009
Stugan i Yngsjö var den första som Carola Ivarsson och Patrik Bill tittade på.
Stugan i Yngsjö var den första som Carola Ivarsson och Patrik Bill tittade på.Foto: 
Janet och Alexander Garpéus började titta på sommarstuga förra året. Kanske blir huset i Yngsjö deras. Bilder: Bosse Nilsson
Janet och Alexander Garpéus började titta på sommarstuga förra året. Kanske blir huset i Yngsjö deras. Bilder: Bosse NilssonFoto: 
– Det börjar komma ut allt fler fritidshus på marknaden, men det är inget större utbud, säger mäklaren Magnus Simonsson.
– Det börjar komma ut allt fler fritidshus på marknaden, men det är inget större utbud, säger mäklaren Magnus Simonsson.Foto: 
Med hälsning från säljarna.
Med hälsning från säljarna.Foto: 
Janet och Alexander Garpéus vill gärna ha ett fritidshus i Yngsjö.
Janet och Alexander Garpéus vill gärna ha ett fritidshus i Yngsjö.Foto: 
Alexander Garpéus diskuterar hur stugan kan byggas om med mäklaren Magnus Simonsson.
Alexander Garpéus diskuterar hur stugan kan byggas om med mäklaren Magnus Simonsson.Foto: 

Söndagen är kylslagen och gråmulen, men inne i sommarstugan spirar planer för varmare och soligare dagar. Janet och Alexander Garpéus diskuterar med mäklaren Magnus Simonsson från Fastighetsbyrån på Swedbank hur man kan riva ner en vägg och få en öppen planlösning.

De bor i Lund, men letar efter ett fritidshus i Yngsjö eller Åhus.

– Vi tycker att här är väldigt vackert, längs hela kusten, säger Alexander Garpéus.

De tycker också att Yngsjö är trevligt och gemytligt för att det har en fritidsbykänsla. Det är visserligen inte billigare att köpa fritidshus där än någon annanstans, men de tror att de skulle trivas. Deras viktigaste önskemål är att huset ligger på gångavstånd till havet, inte för nära stora vägar, kan användas året runt och är tillräckligt stort för en familj med fem medlemmar. Hur huset ser ut är inte lika viktigt. De har ändå tänkt använda rotavdraget till att bygga om.

De tvekar inte att köpa fritidshus för att det är ekonomisk kris.

– Vi har utrymme för det här. Man kan inte leva så att man tänker att jobbet kan försvinna om två år. Däremot är fritidshus inget man måste ha nu, så det kanske är längre köpprocess för fritidshus, säger Alexander Garpéus.

Å andra sidan är ränteläget väldigt gynnsamt, konstaterar Janet Garpéus, och kanske kan de få tag i ett billigare fritidshus nu på grund av finanskrisen, men de har ännu inte märkt att priserna har mattats av. Huset de tittar på har tre rum och kök på 62 kvadratmeter, en tomt på drygt 1 000 kvadratmeter och ett utgångspris på 1,25 miljoner. Magnus Simonsson konstaterar att de första stugorna som är till försäljning på våren alltid är svåra att prissätta, eftersom han då måste utgå ifrån förra årets pris och det kanske inte stämmer längre.

– Men ser man till antalet spekulanter är det jämförbart med förra året, säger han.

För Carola Ivarsson och Patrik Bill är detta det första fritidshus som de tittar på. De bor i en hyresrätt i Kristianstad och skulle gärna vilja ha en sommarstuga på nära håll. Inte heller de är oroliga för sin ekonomi.

– Vi har båda fast jobb. Det är rätt tryggt på det viset, men det är ett stort steg. Det är en extra kostnad, säger Carola Ivarsson.

Ingela Rutberg
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.