Dropouts ska få en ny chans
En av många unga som haft en period utan både jobb och skolgång är Engel El Ghoud i Kristianstad. När hon hoppade av Christian 4:s gymnasium var hon helt sysslolös i sex månader. Även tidigare har hon haft det besvärligt.
– Jag har flyttat runt i Skåne och hade en väldigt dålig skolgång. Jag gick ut grundskolan utan betyg och sedan skippade jag skolan eftersom det var för mycket press. När jag började på C4-gymnasiet tyckte jag inte personalen var bra och det var stökiga miljöer, säger Engel El Ghoud.
Nu har hon börjat i Via 4 på Furuboda Arbetsmarknad, en verksamhet som riktar sig till unga i hennes situation. Hon tycker det är bra att vuxna ser personer som hamnat utanför och gör någonting åt det.
– Det ska inte bli något glapp i skolgången men även om det blir det så finns det hopp. Själv ska jag läsa vidare på folkhögskola, säger Engel El Ghoud.
Hoppade av skolan
En annan person i samma situation är Nathalie Jönsson, som hoppade av gymnasiet.
– Jag var utsatt för mobbning och lärarna gjorde inget för att göra det bättre. Det var stimmig miljö och svårt att koncentrera sig. När jag hoppat av satt jag hemma och gjorde ingenting, säger Nathalie Jönsson.
Nu har hon också börjat på Via 4 och hon har bestämt sig för vad hon vill göra i framtiden.
– Jag ska läsa på komvux och bli konferensvärdinna eller hotellreceptionist, säger Nathalie Jönsson.
Även Sebbe Ekström har börjat på Via 4 efter att ha hoppat av skolan och varit helt sysslolös under en period. Han har ett råd till andra för att undvika risken att hamna utanför samhället.
– Stay in school, säger han.
Tappat fotfäste
160 personer deltog på konferensen ”Dropouts” på Yllan under onsdagen och torsdagen. Arrangör var Sofie Withers, som är projektledare på Furuboda Arbetsmarknad. Hon jobbar med unga som tappat fotfästet i samhället.
– Vi har mycket personal och vi tittar på helhetsbilden. Det handlar om att se ungdomarna och bygga en relation. Många kommer till oss och har noll förtroende för vuxna. Vi vill hitta sätt att motivera till studier, praktik eller jobb. Det krävs mycket samtal, att jobba nära och se individen. Många kommer från otrygga förhållanden där föräldrarna inte är så stöttande, säger Sofie Withers.
En av deltagarna på konferensen var Maria Netz från organisationen Communicare i Sollentuna.
– Det finns ett stort mörkertal av ungdomar som vi inte vet var de är. Vi har coacher som har förtroende hos den här gruppen och är engagerade i att söka upp ungdomar på fotbollsträningar, på stan och i trappuppgångar, säger Maria Netz.