Dykare firade sin egen dag

Snart sagt allting har sin egen dag på året, så även dykning. Dykningens dag, ett danskt påfund, uppmärksammades på lördagen för första gången av Kristianstads sportdykarklubb.
Kristianstad • Publicerad 19 maj 2007
Rose-Li Ljungberg och Peter Andersson på väg till säsongens premiärdyk vid Åhusbryggan. Bild: Tommy Svensson
Rose-Li Ljungberg och Peter Andersson på väg till säsongens premiärdyk vid Åhusbryggan. Bild: Tommy SvenssonFoto: 

Tre medlemmar i klubben står vid Åhusbryggan i hällande regn och undrar om det är läge att ta på sig dräkterna och dyka.

– Regnet gör att sikten blir sämre. Det blir grumligt i vattnet, säger Peter Andersson, klubbordförande.

Han har med sig klubbkamraterna Lars Johnsson och Rose-Li Ljungberg. Det är första gången de samlas på Dykningens dag.

– Det var danskarna som hittade på den för fyra-fem år sedan och sedan har den spritt sig. Det är rätt häftigt, för idag dyks det i hela Sverige och i hela Norden, säger Peter Andersson. Nästa helg ska nio personer i klubben åka till Västkusten och Väderöarna och dyka, så Peter Andersson, Lars Johnsson och Rose-Li Ljungberg hade tänkt att "avrosta" utrustningen denna dag. Det innebär att testa att utrustningen är intakt och att dräkterna fortfarande passar.

När Kristianstadsbladet kommer bestämmer de sig för att göra slag i saken. Rose-Li Ljungberg har dykt i sju år.

– Jag tycker om vattensporter och att vara ute på havet, säger hon och avslöjar att dykning var en dröm som hon förverkligade som en 40-årspresent till sig själv.

Med klubben får hon resa och dyka runt om i världen. I december var de och dök i Röda havet, men ett återkommande mål är Västkusten, där de får möta allt från sjöstjärnor och gyltor till kräftor, krabbor och humrar.

– Och säl om man har tur, säger Peter Andersson. Kristianstad sportdykarklubb har idag cirka 100 medlemmar, men fler är välkomna.

Förutom sportdykning sysslar man med fridykning och undervattensrugby. De två senare grenarna tränar man bland annat regelbundet på Tivolibadet.

– Både fridykning och undervattensrugby kan man börja med redan när man är fem-sex år, medan gränsen för sportdykning går vid 15 år, berättar Peter Andersson och förklarar att sportdykning kräver kroppslig och mental mognad för säkerhetens skull.

Den som vill veta mer om klubben kan besöka hemsidan på www.ksdk.nu.

Peter Maunula

044-18 55 53

peter.maunula@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.