Dyrare driva flerfamiljshus

Det har blivit mindre lönsamt att vara fastighetsägare i södra Sverige. Det anser Sveriges fastighetsägare Syd. Fast i Kristianstad har hyrorna höjts med i snitt 7,5 procent, mot ett genomsnitt på knappt två procent.
Kristianstad • Publicerad 13 november 2001

Organisationen har gjort en egen undersökning av fastighetsägarnas situation i södra Sverige och de förändringar som skett mellan 1998 och 2001. I den konstateras att driftskostnaderna för flerfamiljshus har ökat betydligt mer än inflationen enligt konsumentprisindex. Dessutom har hyresutvecklingen varit låg under tiden, vilket medfört att fler fastighetsägare har svårt att få ekonomin att gå ihop. Bakom den försämrade lönsamheten finns bland annat höjda avgifter för värme, vatten och avlopp, något som kommunerna styr över. – Kommunerna har stort inflytande över möjligheterna att investera i nya privata hyresfastigheter på orten. Kraftigt höjda taxor och avgifter drabbar fastighetsägarna och i förlängningen hyresgästerna, säger Göran Höckert, vice vd för Sveriges fastighetsägare syd. Organisationen beräknar att fastighetsägarnas kostnader har stigit med 10,5 procent i snitt, medan hyrorna bara höjts med i snitt två procent. Dyrast har det blivit i Bromölla, med 13,4 procent sämre lönsamhet för fastighetsägare. I Kristianstad har det blivit 5,2 procent dyrare, men här har fastighetsägarna höjt hyrorna med i snitt 7,5 procent mot noll procent i Bromölla. För Östra Göinge och Hässleholm är siffrorna 9,9 procent respektive 9,2 procent. – Vi vill inte komma med någon domedagsprofetia, men utvecklingen är allvarlig, och en lägre lönsamhet kan i förlängningen innebära att det inte finns pengar för investeringar och underhåll, säger Göran Höckert. carina.nilsson @kristianstadsbladet.se

Av Carina Nilsson 044-18 55 81
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.