GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

”Effektivaste klimatåtgärden är att sätta press på politiker”

Del 3 av 10 av kultursidans klimatserie ”10 år” där Virve Ivarsson intervjuar insatta i klimatkrisen om hur vi kan lösa den. Kali Andersson är legitimerad psykolog, engagerad i Klimatpsykologerna och en av författarna till boken ”Klimatpsykologi”. Hon berättar hur du kan må bra trots klimatångest.
Kultur • Publicerad 25 juli 2020 • Uppdaterad 6 augusti 2020
”För att politikerna skulle våga fatta de klimatbeslut som krävs skulle de behöva känna  att om de inte fattar besluten så kommer folk att bli arga”, tror Kali Andersson, Klimatpsykologerna.
”För att politikerna skulle våga fatta de klimatbeslut som krävs skulle de behöva känna att om de inte fattar besluten så kommer folk att bli arga”, tror Kali Andersson, Klimatpsykologerna.
Foto: Kali Andersson

Vad händer i oss människor rent psykologiskt när vi läser om klimatfrågan?

– De flesta blir antingen rädda eller arga och stänger av. Och båda reaktionerna är kopplade till att vi känner att frågan är för mycket.

Vad är det som påverkar hur vi reagerar?

– Det som påverkar mest är hur vår omgivning agerar. Om alla skulle ha panik - ja, då skulle du påverkas av det. Men om ingen tar frågan på allvar så är det svårt att göra det själv och du kan känna dig udda om du ändå gör det.

– Men det handlar också om vad du har möjlighet att ta till dig. Om du är ensamstående mamma med låga inkomster och två barn så har du kanske inte riktigt tid att sätta sig in i och oroa dig för klimatet. Och du behöver tid för att förstå en så komplex fråga.

Vad kan man göra för att må bättre om man har klimatångest?

– Det finns en forskare som har gjort studier på unga med klimatångest och hon har funnit att de som mår dåligt ofta är de som är ensamma och passiva med sin ångest. För att må bra verkar två saker vara viktiga: att söka socialt stöd och att agera för någonting som känns meningsfullt.

Du är engagerad i en organisation som heter Klimatpsykologerna och har tillsammans med två kollegor därifrån skrivit boken ”Klimatpsykologi”. Vad handlar den om?

– Hur du utifrån din situation kan se vilka handlingar som har störst effekt för miljön och klimatet. Vi ser att många fokuserar på att sopsortera fast det är en handling som egentligen har ganska liten effekt, eftersom problemet snarare är att vi köper så mycket från början.

– Det är mer effektivt att tänka över sin konsumtion och de handlingar som har allra störst effekt är de som syftar till att påverka på politisk och juridisk nivå. Att till exempel höra av sig till kommunpolitikerna och be om en bättre förpackningsstruktur eller mer genomtänkt skolmat.

– Historiskt är det också när människor gått samman i stora grupper som man åstadkommit stora förändringar. De flesta politiker vet ju om klimatproblemen men känner att de inte kan fatta de beslut som behövs för att de är för impopulära. För att de skulle våga fatta dem skulle de snarare behöva känna att stämningen är sådan att om de inte fattar besluten så kommer folk att bli arga.

Vad ska jag tänka på om jag vill övertyga någon att agera för klimatet?

– Att hitta ett bra tillfälle att prata om saken - typ ifrågasätt inte en flygresa som redan är bokad utan ifrågasätt flygandet när det är långt till nästa resa. Att vara kärleksfull och visa omtanke och att du bryr dig om din relation med personen. Att visa att du är upprörd, men inte vara för upprörd. Det är en svår balansgång.

– Om det handlar om en person som är i förnekelse så kan du fundera på vad som motiverar förnekelsen och fokusera på att visa fördelarna med förändring. Men om det handlar om en person som är elak och inte lyssnar så lägg inte för mycket tid på den personen, utan fokusera på de som vill lyssna i stället, säger Kali Andersson.

Virve IvarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.