Annons

Efter 32 år – bytte från plastindustri till en helt ny bransch

I 32 år jobbade Fredrik Strömberg från Kristianstad, inom plastindustrin i Simrishamn. När pandemin slog till blev han en av dem som fick sluta på sitt jobb. Det var efter ett ärende på Österlen som fick han upp ögonen för något helt nytt.
Digital Bas - första månaden gratis!
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Kristianstad • Publicerad 27 januari 2022 • Uppdaterad 17 februari 2022
Det var i oktober 2021 som han flyttade in i verkstaden, men först nu kommer han börja öppna upp och ta emot kunder.
Det var i oktober 2021 som han flyttade in i verkstaden, men först nu kommer han börja öppna upp och ta emot kunder.Foto: Mikael Persson

I oktober 2021 öppnade Fredrik Strömberg för första gången dörrarna till sin egen ramverkstad. Men innan dess jobbade han med något helt annat.

– Jag gjorde inköp av gjutformar från Kina, så jag reste väldigt mycket under nio års tid. Därefter kom vi fram till att vi skulle lägga om strategi och ändra om. Men jag ville inte jobba så som de tyckte man skulle. Jag ansåg mig ha annan kunskap, säger Fredrik Strömberg.

Fredrik Strömberg hoppas att han kan jobba med ramtillverkning till pensionen.
Fredrik Strömberg hoppas att han kan jobba med ramtillverkning till pensionen.Foto: Mikael Persson
Annons

Efter att ha slutat på firman bestämde han sig för att starta en egen konsultfirma, där han hjälpte ett företag i Klippan med inköp från Kina.

– Jag hann vara där i nio månader ungefär. Sen började något som heter corona. Hela bilindustrin stängde ner. Det fanns inga nya projekt och jag var tvungen att hitta på något annat, fortsätter han.

Ramarna byggs från grunden och blir anpassade efter konstverken.
Ramarna byggs från grunden och blir anpassade efter konstverken.Foto: Mikael Persson

Efter uppbrottet fanns det varken några jobb eller uppdrag. Något som fick honom att fundera på vad som egentligen var viktigt.

– Jag ville slippa resandet, må bättre, stressa mindre, få regelbundna tider och spendera tid med familjen. När jag la alla korten på bordet var det ett enkelt beslut, då tänkte jag: ”Nä nu gör jag något annat”, säger han.

Det var under ett ärende på Österlen som han fick upp ögonen för en helt ny bransch.

”Jag lämnade in en tavla för inramning på Österlen. Och kanske konstaterade jag då att jag skulle göra något helt annat”
Fredrik Strömberg

Tanken som Österlen gav honom etsade sig fast och efter ett par månader bestämde han sig.

– Jag undersökte möjligheter för utbildning eller lärling med ramtillverkning. Jag fick plats på lärlingshögskolan i Leksand och gjorde sedan min praktik på Ateljé Sjöström i Hässleholm, säger han.

Där efter blev han kvar på ateljén. Men efter ett och ett halv år kände han för att utvecklas ytterligare och valde att enligt honom, ta ett stort steg.

– Nu har jag öppnat min egen ateljé i Kristianstad. Jag har byggt upp min maskinpark och utrustning, det var ganska enkelt att dra igång. När man väl hittade en lokal i Kristianstad, vilket inte var helt lätt. Men det känns jättebra, säger Fredrik.

Tanken är nu att han ska bygga ramar med inriktning mot gallerier och konsthallar.

Annons

– Allt blir handbyggt och anpassat efter konstverken. Jag ska försöka få det att gå runt, vilket jag är övertygad om att det kommer att göra, avslutar Fredrik med.

bild 1/2
Emma LundbergSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons