”Egen kommun en spännande utmaning”

–Det viktiga med att göra Åhus till egen kommun är att det blir bra för Åhus, för dem som bor på orten. Det säger Åhusbon Henning Beyer, som hade röstat ja om folkomröstningen i frågan hade varit idag. –Nu har vi världens chans.
Kristianstad • Publicerad 3 februari 2001
Åhus kommun är tänkt att omfatta nuvarande Åhus församling.
Åhus kommun är tänkt att omfatta nuvarande Åhus församling.Foto: 
Carina Janman är för.
Carina Janman är för.Foto: 

Henning Beyer är inte bara Åhusbo, utan även egen företagare och en av dem som var med och drog igång Åhuspartiet.

–Men det är fyra år sedan jag lämnade partiet, säger han.

–Min insats var uppstarten av partiet, sedan tar jag inte ställning till de fraktioner som kom att bildas.

Men upprinnelsen till Åhuspartiet var just missnöjet med hur politikerna inne i Kristianstad medverkade till att allt hände inne i stan och väldigt lite ute i kransorterna.

–Det kunde lika gärna ha bildats Degeberga- eller Arkelstorpspartier också, säger han.

–Vi ville få fart på dem inne i stan och då blev kravet på att göra Åhus till egen kommun en konsekvens, inte ett huvudmål. Totalt sett handlar tankarna på att göra Åhus till egen kommun om bättre service och större engagemang i Åhus. Det som är intressant är att det blir bättre för dem som bor på orten, inte för varken företagen eller enskilda politiker.

–Jag tycker att det är vi som bor i Åhus som ska ha hand om frågorna som rör exempelvis hamnen.

–Samtidigt tycker jag att bryggan och Aoseum är exempel på at kommunpolitikerna brytt sig om Åhus lite mer på senare tid. Henning Beyer är av samma åsikt som de 27 procent som är för att Åhus bildar egen kommun, enligt en Temoundersökning bland 500 personer som Kristianstadsbladet låtit göra.

Samma undersökning visar att 55 procent är emot delningen av Kristianstads kommun.

Andra Åhusbor svarade igår så här på frågan ”Tycker du att Åhus ska bli egen kommun?”:

Rune Thollin:

–Nej, jag tror inte det. Vi är för små för att vara en egen kommun. Jag tror att vi behöver varandra i den nuvarande kommunen.

Carina Janman:

–Ja, det vore inte helt fel. Det skulle hända lite mer då, vi skulle exempelvis kunna få egen simhall och det skulle hända mer under vinterhalvåret.

Kjell Bladh:

–Ja, det kan den. Jag är Yngsjöbo och inte så väl insatt. Men jag skulle rösta på Åhus om det blev aktuellt med en folkomröstning.

Eva Efverman:

–Nej, jag är rädd för hög skatt. Här är så många egna företagare som gör vinsterna, och där har vi vanliga ingen chans att hänga med.

karin.hallengren

@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.