Ekenabben för alla

pade bra, kaffet smakade bra och göken gol. Ett tiotal personer med rullstolar eller rullatorer fick känna att skogen och sjön var tillgängliga även för dem vid en utflykt till Ekenabben i går.
Kristianstad • Publicerad 20 maj 2008
Fiskelycka på utflykten.
Fiskelycka på utflykten.Foto: 

Sedan i våras står en längre spång halvfärdig in i sumpskogen vid Ekenabben och utflyktsdeltagarna turades om att ta sig ut för att få en föreläsning om fåglar och blommor. Den andra hälften tog sig under tiden ut på den ett år gamla fiskebryggan i Hammarsjön för att meta.

Det var vårens sista utflykt av fyra i samband med projektet "Ökad tillgänglighet för alla".

– Vi fick pengar av länsstyrelsen 2006 för att förbättra tillgängligheten i Vattenriket och i samband med det ville vi anordna utflykter. Vi har gått ut med inbjudan till handikapporganisationer, Riksgymnasiet och Furuboda, säger Karin Magntorn, som för kommunen och Vattenrikets räkning har hållit i projektet.

Det blev också tid för fika vid det rullstolsanpassade nya bordet vid sjön och det var idel nöjda miner.

– Det är helt underbart. Det är första gången jag är på Ekenabben och på köpet fick jag fem fiskar, men vi slängde i dem i vattnet igen, säger Ragnhild Nygren från Kristianstad. Projektet innebär också en stig ut i blåsippeskogen på Lingenäset, rullstolsanpassade fågeltorn vid Lingenäset, utemuseet Åsums ängar, Håslövs ängar och Pulken, handikapparkering vid Håslövs ängar och handikapptoalett vid Pulken.

Det blir också en badbrygga och handikapptoalett i Furuboda samt en fiskebrygga vid Kanalhuset i Kristianstad som ska stå klar nästa vår, men enligt Karin Magntorn är det åtgärderna vid Ekenabben som uppskattas mest av den referensgrupp av funktionshindrade som har stått till tjänst med sin kunskap i projektet.

– De tycker att det är en trevlig plats och att det är bra att man själv kan köra ut hit med sin permobil, säger hon och vill betona att den breda spången och fiskebryggan vid Ekenabben har gjorts tillgängliga för alla.

– Det är heller inte bara lättare att ta sig ut för de med rullstol. Det blir också lättare med barnvagn och med rullator.

– För synskadade ska vi inom ett år ha mp3-ljudfiler på nätet där vi beskriver vad vi har gjort och man kan själv avgöra om det är läge eller inte att bege sig ut på platserna.

Marcus Haraldsson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.