Ekolod och laser ska ge svar om erosionen

Mätningar med ekolod har påbörjats i Åhus och Yngsjö för att få mer information om erosionen och nästa år ska sandbottnarna laserscannas. Men på kommunen efterlyser man även regelbundna iakttagelser från boende eftersom erosion kan inträffa lokalt och plötsligt.
Kristianstad • Publicerad 28 juli 2008

På kommunen har man inte fått några reaktioner från boende i Yngsjö och söderut om att erosionen skulle vara ett problem även där.

Men mätningar med ekolod har i år påbörjats på tio platser i Åhus och Yngsjö och nu hoppas man kunna få en tydligare bild av hur erosionen fortgår, berättar Michael Dahlman, planeringssamordnare på C4 Teknik. Under nästa år planeras dessutom en laserscanning av sandbottnarna utanfrö Åhuskusten.

- Vi vet att erosionen är ett problem direkt norr och söder om Åhus, inte att det skulle vara längre söderut. Men det kan vara fel. Den enda signalen söder om Åhus är från Rigeleje. Mätningarna med ekolod sker genom fyra profiler vid Täppet, fyra vid Äspet och två i Yngsjö. Lodningarna kompletteras dessutom med mätning av marknivån närmast stranden.

- Det är en långsiktig övervakning och tar många år innan man kan se om det handlar om permanenta eller tillfälliga förändringar. Det finns både tillfälliga erosioner som kan ske plötsligt för att sedan återställas, men det kan också ske en permanent förändring av strandlinjen på lång sikt.

Vid hundbadet i Yngsjö kan sandfångarna som sträcker sig ut i havet från Helge å orsaka vissa förändringar av stranden, förklarar Michael Dahlman.

- De gör att sand samlas på södra sidan, men försvinner på norra sidan på grund av vågkraften. Alla stränder har en nettotransport av sand, ut och in och längs med stranden och just vid hundbadet är den nordlig. Det kan vara det som har skett. Hittills har kunskapen om sträckan Yngsjö och söderut inte varit så stor inom det här området, förklarar Michael Dahlman.

- Därför får gärna de som bor på samma plats under längre tid i området höra av sig om de ser förändringar. Vid den första erosionen förra året fick vi läsa om problemet i tidningen.

Att ta foton vid olika tillfällen är ett bra sätt att skaffa sig en bild av hur strandlinjen ändras.

- Har man dessutom en fast punkt, exempelvis något av forten, att hänga upp det på är det ännu bättre, säger Michael Dahlman.

Erosion i Åhus

$CUT_ON$Mellan januari och mars 2007 drabbades Äspet och Östra Sand i Åhus av kraftig erosion.

$CUT_ON$Under hösten 2007 genomför kommunen försök att skydda sanddynerna vid Östra Sand med kokosmattor och tång.

$CUT_ON$I höst planeras att fylla ut den eroderade stranden vid Östra Sand med cirka 2 000 ton ny sand från grustaget i Bäckaskog. Ett lass läggs först på plats på prov för att boende ska kunna yttra sig om utseeendet. Resten läggs ut senare under hösten när klartecken getts från byggnadsnämnden och länsstyrelsen.

$CUT_ON$Under 2008 samarbetar Kristianstads kommun med SGI, Statens Geologiska Institut, och Lunds Tekniska högskola i ett projekt att utreda fortsatta erosionsrisker. Utsatta sträckor ska undersökas och en samhällsekonomisk analys av möjliga åtgärder ska göras

$CUT_ON$C4 Teknik har fått pengar beviljat för att utföra laserscanning av bottennivåerna längs Åhuskusten. Mätningen planeras att genomföras våren 2009.

Källa: Kristianstads kommun

Karolina Alfredsson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.