Ekonomin allt sämre

Om den senaste prognosen för skatteintäkterna står sig – och inget görs – så kommer Kristianstads kommun att redovisa ett underskott på 40 miljoner kronor i slutet av året.
Kristianstad • Publicerad 25 april 2009

– Ja, plus de eventuella underskott som nämnderna genererar. För närvarande ser det ut att bli minst 18 miljoner kronor, för socialnämnden, säger kommunalrådet Bengt Gustafson (M), som är bekymrad:

– Det är mycket, mycket illa. Vi har aldrig sett något liknande i den här kommunen, säger han. Men det ska sägas att detta inte är kommunens verk. I stora drag är det ett importerat problem, orsakat av finanskrisen.

Det kommande året ser ut att bli ännu tuffare. Till följd av bland annat de sjunkande skatteintäkterna landar kommunen år 2010 på minus 89 miljoner kronor. Om inget görs, påpekar kommunalrådet igen.

Vad kan göras?

– Jag kan inte gå in på detaljer, men vi pratar om åtgärder på två nivåer, dels strukturella, dels konjunkturella.

Med strukturella åtgärder avser Bengt Gustafson till exempel omorganiseringar inom de kommunala verksamheterna, ändrad schemaläggning med mera.

– Jag kan också tänka mig att hela verksamheter skärs bort. Det är då sådant som inte hör till den kommunala kärnverksamheten, säger han.

Konjunkturella åtgärder innebär att en del projekt skjuts på framtiden och att man drar ner i verksamheter som sedan kan återtas i godare tider.

När får Kristianstadsborna veta vilka åtgärder som avses och vilka verksamheter som kan påverkas?

– Någon form av besked ska vi ge i nästa vecka, svarar Bengt Gustafson.

Matti Stenrosen
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.