GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Ekströms café & bageri i konkurs

I fredags lämnade Bodil Fredriksson in konkursansökan till tingsrätten. I går skrev hon in sig på Arbetsförmedlingen.
Kristianstad • Publicerad 23 september 2014
Det blev för tufft för Bodil Fredriksson att få Ekströms café & bageri att gå runt efter att turisterna lämnat Degeberga.
Det blev för tufft för Bodil Fredriksson att få Ekströms café & bageri att gå runt efter att turisterna lämnat Degeberga.
Foto: 

– Det är tufft helt enkelt. Även om man jobbar jättemycket så hjälper det inte. När turisterna åkte hem dog verksamheten. De här fyra veckorna är tillräckligt för att få ett sådant här företag på fall. Det finns inga marginaler, säger Bodil Fredriksson, ägare till Ekströms café & bageri.

Företaget har funnits sen 2006 och periodvis har det gått upp och ner, alltså både bra och mindre bra. Men de senaste veckorna var dödsstöten för Ekströms café & bageri.

– Beslutet togs i torsdags i samråd med min redovisningsfirma. I fredags morse lämnade jag in konkursansökan till tingsrätten. Vi har kämpat länge, men intäkterna var mindre än utgifterna. Kundunderlaget är för litet och över lag är det tufft i hela branschen. Omkostnaderna är stora och det är ekonomiskt svårt att överleva på landsbygden, säger Bodil Fredriksson.

Men hon nämner även att konkurrenssituationen är större än tidigare, framför allt från stormarknader och livsmedelsbutiker.

– De skaffar sig en egen ugn och köper in djupfryst bröd och frallor. Sen bakar de själva och säljer som butiksbakat. Men det är flera lokala aktörer som får stryka på foten på grund av livsmedelsbutikerna.

Hur går du vidare nu?

– Jag har varit och anmält mig på Arbetsförmedlingen i dag (läs i går) då det var min första arbetslösa dag. Nu hoppas jag på att få ett jobb. Jag brinner för småföretagarnas villkor.

Hur har reaktionerna varit från Degebergaborna?

– Vi har ett aktivt Facebookkonto och där har jag annonserat konkursen. På sociala medier har jag fått många kommentarer och reaktioner där de tycker att det är tråkigt och en förlust för bygden.

Taner Caliskan och Louise Cronholm
Taner Caliskan
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs mer