GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Reportage

Elaine driver en småskalig snittblomsodling hemma i trädgården.

Elaine bor i en ung trädgård som började att ta fart och växa fram 2020. En hobby bestående av att bygga en trädgård och skapa med hjälp av blommor.
Publicerad 28 april 2022

Namn: Elaine Bredberg

Ålder: 36

Bor: Norra Åsum – Kristianstad

Yrke: Säljare

Familj: Min man David

Instagramkonto: @snittblomman

Antal följare: 1670

”En tidig morgon eller sen kväll mitt i sommaren i trädgården är en av mina favorit stunder.”

Hur kom ditt blomsterintresse till:

– Det började sommaren 2020, vår första sommar i vårt nya hus. Med nybygget av hus så stod vi inför en utmaning att skapa en ny trädgård. Det var där mitt intresse för trädgård och snittblommor kom till. Skapade mitt instagramkonto i mars 2021, ångrar mig inte en sekund – lär mig och får så mycket inspiration och hejarop. Det är så roligt att dela med mig av det jag kan och lär mig på vägen. En tidig morgon eller sen kväll mitt i sommaren i trädgården är en av mina favoritstunder.

Vad kan man beställa av dig och hur går man till väga: Snittblommor i bukett eller bunt. Jag lägger ut på mitt konto när det finns. Kransar i säsong även blomster och arrangemang som till bröllop och dop. För att komma i kontakt med mig så skriver man till mig i ett meddelande på min Instagram.

Vilka blommor kombinerar du helst: En fluffig bukett av dahlior tillsammans med zinnia och rosenskära ifrån egen odling.

Vad drömmer du om: Att fortsätta med min hobby som jag gör idag, låta den växa till något större i framtiden.

Dina fem bästa knep på att få till en praktfull växtlighet:

1. Mitt bästa tips är att få blomning genom hela året, en levande trädgård behöver inte vara så svårt eller innebära mycket jobb. Perenner är tacksamma blommor som kommer år efter år. Några av mina favoriter i rabatten är luktpion, jättedaggkåpa, stjärnflocka, jättevallmo och kärleksört.

2. På hösten börjar butikerna att sälja tulpanlökar, peta ner dem i rabatten eller i krukor så har man fantastiska blommor redan i april eller maj året därpå.

3. Skapa din egen sommaräng i trädgården. Har du ett område som är lite bortglömd är det perfekt att slänga ut blandade blomsterfröer i april/maj – sen sköter den sig själv och du har en härlig sommaräng att se fram emot.

4. När det kommer till mina favoriter bland lättskötta sommarblommor är det dahlior och luktärter. Dahlior är knölar som man väcker tidig vår inomhus sen planteras dem ut när risk för frost är över. Luktärterna planterar man samtidigt som man väcker dahliorna, även dessa inomhus. Det enda som dessa två vill ha är sol, näring och vatten – då bjuder dem på blommor ända fram tills frosten kommer.

5. Jag använder mig av bra planteringsjord som redan innehåller näring. Vid utplantering i rabatt och krukor blandar jag jorden tillsammans med kogödsel. Sen under sommaren så vattnar jag med hönsgödsel ungefär två gånger i månaden.

Carina AdamsbergSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.