Elever ger föräldrar råd om ungas alkolholvanor

Kristianstad • Publicerad 19 maj 2005

Fyra tjejer från Söderportgymnasiet är just nu ute på diskussionsturné runt om i kommunens skolor för att uppmärksamma föräldrar på ungdomars alkoholvanor.

De har valt att göra sitt projektarbete i ämnet och öppenhjärtigt berättar de om egna erfarenheter och vad man bör tänka på som förälder.

Marika Bergheim, drogsamordnare, är med och arrangerar informationskvällarna som är ett samarbete med fältgruppen och polisen.

– Tjejerna ordnade en föräldraträff i samband med sitt arbete. Vi tyckte de gjorde det så bra att vi ville erbjuda alla föräldrar den här chansen.

Tolv skolor har nappat på erbjudandet och i går besöktes Tollarps skola dit ett fyrtiotal föräldrar kom tillsammans med sina tonåringar. Josefin Hallkvist, Marie Faust, Linn Denneberg och Malin Stålhammar som jobbat med projektet konstaterade att ungdomsfylleriet är ett problem som växer sig allt större och de har ställt sig frågan var ungdomarna får tag på alkoholen.

– Enligt den senaste drogvaneundersökningen hos elever i årskurs nio i Kristianstad får 20 procent av eleverna sin sprit från föräldrarna. Det tycker vi är oroande, säger Linn Denneberg.

Även det som bland ungdomar går under namnet smuggelsprit är lätt att få tag på och tjejerna uppmanade föräldrarna att bege sig till bland annat 16+-discona för att själva bilda sig en uppfattning.

– De dricker sig fulla innan de går dit och det är ingen vacker syn.

Ia Lilja från fältgruppen höll med och berättade om hur ungdomar ligger på golvet på toaletterna och är redlöst berusade.

– Kom dit och titta. Alla intresserade föräldrar blir insläppta och vi på fältgruppen är tacksamma för alla som vill följa med och nattvandra. Förra årets skolavslutning som 4 000 ungdomar firade i Tivoliparken diskuterades. Det året utbröt kaos och katastrofen var ett faktum med åtskilliga ungdomar som fick föras med ambulans till sjukhuset.

– Var är föräldrarna? Ta er ut till de här festplatserna. Det är skönt för oss ungdomar att ni vuxna är där, säger Malin Stålhammar.

Ett ämne som återkom under kvällen var bristen på kontakt föräldrar emellan.

– Jag vädjar till skilda föräldrar, ni måste ha kontakt med varandra så ni vet vad era barn gör, säger Josefin Hallkvist.

Karolina Kristoffersson

Att tänka på som förälder:

Var ärlig och sätt tydliga gränser.

Förklara varför du säger nej.

Var tjatig och ställ frågor. Det visar på engagemang.

Ha koll på mängden sprit hemma.

Köp inte ut.

Håll kontakt med andra föräldrar.

Nattvandra

Informationskvällar:

Degeberga skola 19 maj kl. 19.00, Härlövsskolan med Norretull och Nosaby 24 maj kl. 19.00, Östra Sönnarslövs resursskola 25 maj kl.18.30.

TOLLARP
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.