Annons

Elever håller koll på livet i Råbelövssjön

Sötvattensmärlor, musslor, vattensnäckor och virvelbaggar är något av vad eleverna på Österlövs skola i går fann i Råbelövssjön. I tio år har skolan arbetat med naturväkteri.
Kristianstad • Publicerad 28 september 2001

Många skolor både i Sverige och i andra länder deltar i Världsnaturfondens projekt ”Naturväktarna”. Österlövs skola är en av dem. Denna vecka har eleverna där ägnat tre dagar åt projektet. Sista dagen för veckan är i dag, men naturväkteriet fortsätter hela läsåret. – Barnen tycker det är jätteroligt och tillbaka i klassrummet följer vi upp vad vi har lärt oss här, förklarar Eva Lindeskog, lärare. Hon har bara varit på Österlövs skola i cirka ett års tid, men lovordar projektet: – Det är ett annorlunda sätt att arbeta på som många andra skolor inte gör, vilket är synd. Och entusiasmen hos eleverna är påtaglig. Alla vill visa vad de har fått i håven. – Kom och titta vad vi har hittat! ropar Sofia Agrell och Isabell Enderle. I deras plastlådor ligger musslor och vattensnäckor. I Mattias Arvidssons låda simmar en sötvattensmärla. Det skolan studerar är växterna vid vattenbrynet, djuren i vattnet och siktdjupet i sjön. – Men mest intresserade är barnen av livet i vattnet, berättar Eva Lindeskog. Musslor, virvelbaggar samt rygg- och buksimmare är vad som oftast hamnar i håven. Resultaten rapporteras via e-post till Naturväktarnas projektledning som på så sätt kan hålla koll på hur djur och natur mår. – Sjön mår lika bra nu som för tio år sedan när vi startade om man bortser från bakterierna som grasserar här sommartid, berättar Åse Albin, lärare. Sammanlagt deltar 24 skånska skolor i dag i Naturväktarna, men med olika inriktning. Skolorna kan välja att studera antingen skog, sjö och å, kust, jordbrukslandskapet eller eko (Agenda 21). peter.maunula @kristianstadsbladet.se

Av Peter Maunula 044-185556
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons