Annons

Elever måste åka buss till idrottslektioner

Duscharna på Vilans skola är för ohygieniska. Därför får eleverna bussas till Härlövsskolan och Helgedalsskolan för att ha idrott. Detta har hållit på under ett år och upprör både föräldrar och skolpersonal.
Kristianstad • Publicerad 31 augusti 2001

Inför läsåret 2000/2001fattades beslutet att duscharna på Vilans skola inte höll den standard som krävs. Branta trappor, fuktskador och dålig lukt var anledningen till stängningen. – Duschrummen var helt enkelt hygieniskt undermåliga, säger Kerstin Nordholm som är biträdande rektor på Vilans skola. Beslutet innebär att de 134 eleverna får bussas till de närliggande skolorna Härlövsskolan och Helgedahlsskolan. Att barnen inte ska duscha efter gymnastiken är inget alternativ menar Kerstin Nordholm. – Eleverna måste ha idrott. Barn behöver rörelse och gymnastiken ingår i läroplanen. Och ämnet Idrott och hälsa handlar ju också om hygien. Kerstin Nordholm förstår att lösningen är obekväm och önskar att skolan skulle få egna duschar, men enligt henne prioriteras inte ärendet i årets budget. – Ärendet har fått stå åt sidan för andra investeringar som sker inom kommunen. Det ligger en ansökan från oss, men vi kan inte mer än att försöka trycka på. Besluten fattas ju inte av oss utan av politikerna. Enligt Torsten Jeppsson, biträdande förvaltningschef, finns det flera anledningar till att duschrummen på Vilans skola förblir orenoverade. Det handlar både om byggnadens tekniska förutsättningar och om pengar. – Ett grundproblem är att det är lera i marken under huskroppen och flygelbyggnader har en tendens att glida på lerlager, vilket innebär att det inte räcker att bara måla. Det krävs större lösningar. Men det planeras ingen renovering under den närmsta tiden. Enligt Torsten Jeppsson ligger det ett budgetförslag på 848 000 kronor först till år 2003. – Det är en prioriteringsfråga. Det är mycket som behöver göras och det har bedömts att det inte finns något omedelbart behov av nya duschar, även om jag förstår att föräldrar och barn önskar det. Winnie Rab, vice ordförande i föräldraklubben på Vilans skola, tycker det är omständigt att barnen ska behöva bussas för att ha idrott. – Problemet borde kunna lösas på ett annat sätt. Körning med buss tar ju både tid och kostar pengar. En kostnad på hundratusentals kronor för renoveringtycker hon låter väldigt mycket. Istället föreslår hon byggande av baracker med duschar i anslutning till idrottshallen. – Vi i föräldraklubben tänker fortsätta kämpa för att eleverna ska slippa åka buss till idrottslektionerna, säger Winnie Rab. nyheter@kristianstadsbladet.se

Av Karin Lindbom 044-185500
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons