Elever sittstrejkar för lärare

Kristianstad • Publicerad 12 maj 2005
Eleverna på C4-gymnasiet sittstrejkade under hela gårdagen för att få ledningen att förstå att alla förändringar drabbar eleverna. Bild: PETER ÅKLUNDH
Eleverna på C4-gymnasiet sittstrejkade under hela gårdagen för att få ledningen att förstå att alla förändringar drabbar eleverna. Bild: PETER ÅKLUNDHFoto: 
Skolan är även elevernas arbetsplats, men det verkar ingen komma ihåg, tycker C4-eleverna.
Skolan är även elevernas arbetsplats, men det verkar ingen komma ihåg, tycker C4-eleverna.Foto: 

De har inget till övers för facket, eleverna på C4-gymnasiet som i dag sittstrejkade för sina lärare.

Solen sken och plagg efter plagg veks ihop och användes som huvudkudde när eleverna på C4-gymnasiet sittstrejkade i går. Det som utlöst deras protest är att ett par mycket omtyckta lärare inte får fortsätta sitt arbete på skolan. De har vikarierat en längre tid på skolan och eleverna oroar sig för sin fortsatta utbildning.

– När vi har en lärare som är jättebra, som alla gillar, så omplaceras han. Ledningen och facket verkar inte förstå att det inte bara påverkar läraren utan oss också. Varför lyssnar ingen på vad vi elever tycker?!

Johanna Engblom är upprörd. Hon och hennes klasskompisar har inte mycket till övers för anställningstrygghet och "fackens pappersprinciper" som de säger. Egentligen är de inte emot de nya lärare de riskerar att få. De är emot att byta lärare mitt under utbildningen. De oroar sig för framtiden och är mycket irriterade över att det mesta sker över deras huvuden.

– En av lärarna har varit på skolan i nästan tre år, då är man mer än vikarie, tycker Emil Wihlborg.

När den värsta ilskan har lagt sig kan de möjligen förstå att regler behövs i arbetslivet. Som en tjej konstaterar med ett leende bakom solglasögonen "när vi blir lika gamla som ni kanske vi uppskattar det", men de tycker att det inom skolans värld måste till andra regler.

– Som det är nu straffas vi. Och det är inte rätt, säger Anna Feldt. Osäkerheten om nästa år är stor eftersom inga definitiva besked har lämnats om var samhällsprogrammet ska finnas och var dess lärare ska bli av. Protesten rör både "först in, sist ut principen" och hur vikarierna behandlas.

Tycker ni inte att man ska ha rätt att komma tillbaka till sitt jobb efter att ha varit föräldraledig?

– Jo, men inom skolans värld måste man tänka ett steg längre. Vår utbildning påverkas av fackets principer, och det utan att de pratar med oss om följderna, säger Katarina Lind.

Om någon timme är protesten slut. De hyser inte stort hopp om att få sin röst hörd, men de har åtminstone höjt den. Kanske någon lyssnar inför nästa gång.

Åsa Carlsson

044-18 55 62

asa.carlsson@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.