Elever vill slippa bullrigt byggarbete

Rivningsarbete precis utanför skolsalen. Byggarbete i flera år fram­över. Nu vill eleverna på Söderportgymnasiet ha nya lokaler.
Kristianstad • Publicerad 14 januari 2012

KRISTIANSTAD. För de elever på Söderportgymnasiet som har undervisning i Flickskolan har det varit en bullrig höst. ABK bygger ett punkthus i samma område som Finlandshusen. Rivningsarbete och byggnadsarbete har kunnat höras utanför lektionssalarna i Flickskolan. Nu vill elever och skolledning att en förändring ska ske.

Gunnar Niklasson är rektor för Riksgymnasiet. Där går elever med rörelsehinder. En del av de eleverna finns på Söderportgymnasiet och har ibland undervisning på Flickskolan. Han säger att de rullstolsburna eleverna, liksom övriga elever, tycker att situationen kring Flickskolan har varit okej. Men att både de och skolledningen nu verkar i ett preventivt syfte.

– Vi vet inte hur det blir framöver. Det har varit en bullrig höst och byggandet kommer att pågå flera år framöver, när fas två och tre inleds. Och så kommer det att byggas en garagebyggnad i två plan, precis utanför Flickskolan, vi vet inte hur det kommer att påverka, säger han.

Alternativa lokaler

Han säger att skolledningen har påpekat för Barn- och utbildningsförvaltningen att de vill ha hjälp med att hitta alternativa lokaler, något som varken buf eller C4 Teknik, som äger byggnaden, kunnat hjälpa till med.

Håkan Nilsson på buf säger att han inte kan redogöra på rak arm för var alternativa lokaler skulle kunna ligga.

– Det beror helt på vilken sorts lokaler det handlar om. Men jag tror inte att det finns några lokaler i närheten av Söderportgymnasiet, säger han.

Två våningar

Punkthuset som byggs nu beräknas stå klart i december 2012 och är första fasen av bygget av Nya Finlandshusen. Även ett parkeringsgarage i två våningar ska byggas i området.

Fas två och tre innebär ytterligare två höghus, de beräknas stå klara 2013–2014.

INTERNAL INTERNAL
Malin Andersson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.