Eleverna kan flytta in i skolan igen

Eleverna på Färlövs skola får ett glatt besked som julklapp. Luften i skolan innehåller inga farliga halter av den kreosot som hittades nyligen i källarplanet. Därmed kan eleverna flytta in i huvudbyggnaden igen efter jullovet.
Kristianstad • Publicerad 20 december 2007

– Det här var ett positivt besked för skolan. Det har ju varit några annorlunda veckor sedan vi fick utrymma, säger rektor Anna Karlsdotter.

Det var torsdagen 6 december som en fläck i personalrummet i källarplanet skulle åtgärdas. När hantverkarna borrade i väggen spred sig en obehaglig lukt av tjära till skolbyggnadens alla delar.

Skolledningen bestämde att byggnaden skulle evakueras och prover togs på cementdammet. Proverna visade att dammet innehöll det cancerframkallande ämnet kreosot. Efter kontrollen av cementdammet har området på väggen tätats, en fläkt som leder bort luften har satts in i källarutrymmet och även en undertrycksmätare så man kan kontrollera att inte luften från rummet läcker ut. Efter detta har luftprover tagits i skolbyggnaden för att se om det finns partiklar från kreosoten kvar. På onsdagen fick man svaren på C4 Teknik.

– Svaret visar att det inte finns några onormala halter av PAH-partiklar i luften i skolbyggnaden. PAH står för polyaromatiska kolväten och är det som spred sig från kreosotföroreningen, förklarar Jörgen Holm, projektledare på C4 Teknik. Under torsdagen fick man också besked om att även de jordprover som tagits utomhus runt skolan inte visar på någon förekomst av kreosot. Detta tyder på att kreosoten endast finns lokalt i väggen i källaren.

– Hur den hamnat där vet vi inte. Men skolhuset byggdes 1941 och med åren kan betongen i källarplanet ha mjuknat och släppt in föroreningen. Men det förklarar inte var den kommer ifrån ursprungligen, säger Jörgen Holm.

Det är ett hundratal elever som efter lovet nu kan flytta tillbaka in i huvudbyggnaden. Under tiden de varit evakuerade har de fått hålla till i en slöjdsal, biblioteket, paviljongbyggnaden och kyrkans församlingshem.

– Efter nyår genomför vi en sanering av väggen och jordmassor intill. Men som vi ser det ska eleverna kunna vara kvar i byggnaden under arbetet, förklarar Jörgen Holm.

Joakim Sydmark

044-185613

joakim.sydmark

@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.