Elva körde för fort på några få timmar

Under ett par timmar på tisdagseftermiddagen hade Trafikpolisen tillsammans med Åhuspolisen hastighetskontroll på väg 1648 mellan Kavrö och Åhus, vid Hornagården, där det på en sträcka gäller 70 kilometer.
Kristianstad • Publicerad 31 januari 2001

Resultatet blev skrämmande. Elva personer stoppades för fortkörning och polisen tog körkortet direkt från två bilförare.

–Den som höll högst hastighet var en 22-årig yngling. Vi uppmätte hans fart till 119 kilometer i timmen. Den andre föraren, vars körkort vi tog omhand, höll 109 kilometer, berättar Krister Kjellander.

–22-åringen hade som förklaring att han hade bråttom hem efter avslutat arbete. Något som man inte kan ta hänsyn till eller godta. –Folk måste lära sig att köra ordentligt. På den här sträckan har vi vid flera tillfällen uppmätt höga hastigheter. Vägen är olycksdrabbad och för bara några månader sedan inträffade en olycka med dödlig utgång. Vi kommer att ha fortsatta kontroller, säger Krister Kjellander.

Bara en kort stund efter att trafikpolisen upprättat kontrollen utspelades dramatik.

En lastbilsförare kom farande i 86 kilometer när polisen steg ut i körbanan för att stoppa honom. Istället för att stanna tryckte han på pedalen och fortsatte sin färd.

En polisbil tog upp förföljandet och fick stopp på ekipaget efter ett par kilometer.

–Lastbilschauffören förklarade sitt handlande med att han sett polismannens tecken men trodde inte att det gällde honom. Nu blev han rapporterad för hastighetsöverträdelse och för att han inte stannat på polismans tecken, förklarar Krister Kjellander. Hastigheten på våra vägar är enligt Krister Kjellander alldeles för hög. Trafikanterna måste lära sig att respektera gällande bestämmelser.

–Det tycks inte hjälpa att vi inom polisen talar om var kontrollerna görs. Folk tycks strunta i det. Resultatet av gårdagens kontroll säger ju en del om hur folk far fram på vägarna, säger Krister Kjellander.

lars.astrom@kristianstadsbladet.se

Av Lars Åström 044-18 55 53
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.