Emelie väntar på 40 000 scouter

Öde ligger slätten. Och bidar sin tid. Om sex månader ska 40000 par fötter sätta Rinkabyfältet i gungning.
Kristianstad • Publicerad 24 januari 2011
Foto: 

Scoutprojektledare Emelie Nilsson kan knappt vänta.

Än har inte anmälningstiden gått ut. Men redan har fler visat intresse än scout-rörelsen vågat tro. Det kommer nog inte "bara" 30 000 scouter från världens alla hörn till världsjamboreen i slätten. Och bidar sin tid. Om sex månader ska 40 000 par fötter sätta Rinkabyfältet i gungning. Scoutprojektledare Emelie Nilsson kan knappt vänta.

Än har inte anmälningstiden gått ut. Men redan har fler visat intresse än scout-rörelsen vågat tro. Det kommer nog inte "bara" 30 000 scouter från världens alla hörn till världsjamboreen i Rinkaby i sommar. De blir minst fyratusen till. Om inte tiotusen.

– Intresset är mycket större än vi trodde, med tanke på världsekonomin. Utöver scouterna väntar vi dessutom besökare, så vi har en del att planera.

Önnestadsscouten Emelie Nilsson är projektledare för Kristianstads kommuns insats under scoutlägret. Hon är länken mellan kommunens praktiska arbete och scoutrörelsens önskemål.

Hon ska ha kontroll över minsta önskemål och från att ha haft stenkoll på allt själv, måste hon nu börja delegera.

– Hittills har det varit ganska lugnt, men nu är det dags att se om all planering håller i verkligheten.

Under hösten har bland annat vatten- och avloppsrör grävts ner på fältet. Det arbetet ligger nere just nu, men återupptas inom kort. Frågor om boende och aktiviteter tog fart under scouternas världsårsmöte i Brasilien i förra veckan.

– Det var helt otroligt. Man räknar med att det kommer nästan 50 000 besökare under lägret och de vill ofta göra utflykter i närområdet, säger Emelie Nilsson, vis av erfarenhet från de stora scoutläger som hållits i Rinkaby tidigare.

Medan den snåla vintervinden kyler gräset där det ska byggas tältbyar i sommar, finslipas planeringen. Programmet ska fastställas, att kungen och Silvia kommer är redan klart.

Själva tältens placering i byar om 40 scouter ska ritas klart och maten handlas upp. Försäkringsbiten är också viktig att ha under kontroll för att inte tala om logistiken när 40 000 människor ska till och från Rinkaby mer eller mindre samtidigt.

Så det är många funktionärer som behövs. Redan nu är 1 000 frivilliga med i olika planeringsteam.

– Skillnaden mot ett nationellt läger dit man bjuder in utländska gäster är att detta har en internationell bas från början. De röda stugorna med vita knutar är mest en trevlig touch, förklarar Emelie Nilsson.

Kommunens roll kommer utöver att vara själva scoutrörelsen behjälplig med lokaler, lediga skolbussar, viss personal, va-arbete och liknande, att handla om upplevelser och besökare.

– Nu måste vi bli konkreta. Innan har vi sagt att Naturum väl är ett bra ställe att tipsa folk om, men vi har insett att Naturum inte kommer att kunna ha plats för alla besökare.

Därför planeras för aktiviteter som paddling, håvning och liknande på olika hållplatser ute i Vattenriket. Kristi Himmelfärdshelgen blir en stor arbetshelg, då lägret börjar ta fysisk form. Efter midsommar kommer platsen att vara mer eller mindre bebodd. Emelie Nilsson är fylld av förväntan.

– Detta är inget vanligt scoutläger. Det är en kulturell festival som ger deltagarna vänner från andra länder. Det är en fredsmanifestation som jag är stolt över får ske i Kristianstad.

044-18 55 62asa. carlsson@kristianstadsbladet.se
Åsa Carlsson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.