GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Emigrerad Bjärvlövsbo vände tillbaka från USA – besökte Färlövs hemvändardag

Majken Scheftner, född Ivarsson, kom hela vägen från USA för att besöka sin barndomsby.
Färlöv • Publicerad 1 oktober 2018
Lena Nilsson, Majken Scheftner och Britt Marie Gustavsson hade mycket att tala om vid kaffebordet.
Lena Nilsson, Majken Scheftner och Britt Marie Gustavsson hade mycket att tala om vid kaffebordet.Foto: Bertil Nilsson

Traditionsenligt ordnar Faerelde Kulturförening och Röda Korset Second Hand, hemvändardag i församlingshemmet i Färlöv varje år.

Kulturföreningen tog med hela sitt arkiv med massor av bilder, berättelser och urklipp som väckte mångas intresse. Röda Korset dukade upp ett urval från butiken i Kristianstad och visade kläder i en modevisning.

Borden i församlingshemmet var dukade med serviser från förr och sju sorters kakor bakade av Ulla Britt Sjöström med flera stod på serveringsbordet.

Allt överskott av kaffeförsäljning, bokloppis och annat går till Världens barn-insamlingen som pågår.

Mest långväga ifrån var Majken Scheftner, född Ivarsson ursprungligen från Bjärlöv men sen länge bosatt i Santa Rosa i Napa Valley-dalen i USA. En farbror som bodde i USA hade länge försökt locka Majken att åka över men det dröjde innan hon vågade ta steget.

Och så en dag, för 65 år, sedan fixade Majken sitt Greencard (arbetstillstånd) och tog ledigt från jobbet på Bjäre. Hon reste med avsikt att kanske vara borta sex månader. Men då månaderna gått meddelade hon hemmet att de kunde sälja hennes tillhörigheter i Sverige för hon ämnade stanna kvar. Hon gifte sig och har två barn.

Majken har under åren haft tät kontakt med systern Gunni som bor i Färlöv men inte varit hemma så ofta. En av vännerna från förr, Lena Nilsson var över i USA och hälsade på Majken förra året och tanken på att komma hem till en hemvändardag föddes.

– Tänk att få träffa flera av barndomskamraterna här, säger Majken när hon sitter tillsammans med Hasse Abrahamsson och Essie Simonsson och studerar klassfoton. Jag är helt överväldigad och tar med mig allt tillbaka till USA.

Massor av glada möten och ett ständigt sorl av människor som träffade gamla bekanta kan man sammanfatta ett uppskattat arrangemang som med stor säkerhet kommer att återkomma.

Bertil Nilsson
Kristianstadsbladet driver ett leaderprojekt som återknyter till en gammal tidningstradition. Artiklarna är antingen skrivna av lokalkorrar eller baseras på tips från korrenätverket. Vi utgår från Tollarp, Arkelstorp, Fjälkinge, Degeberga och Önnestad, samt områdena kring dessa orter.