GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Influensers

Emma - med känsla för det vackra

Att dra igång projekt kan vara Emmas superkraft och med en trädgård på 1,7 hektar har hon börjat skapa magi ut över det vanliga.
Publicerad 28 april 2022
Emma i sin dahliarabatt hemma i trädgården i Österslöv.
Emma i sin dahliarabatt hemma i trädgården i Österslöv.

Namn: Emma Jönsson

Ålder: 35 år

Bor: I Österslöv

Familj: Henrik 37, Julius 11 , Vincent 7 och Estelle 5

Yrke: Influenser och kreatör

Instagram konto: @homeofemma

Dotters Estelle är gärna med på mammas bilder.
Dotters Estelle är gärna med på mammas bilder.

Jag är ganska bra på: Att sätta igång projekt, att våga testa nytt och jag drar mig inte för något jag inte har gjort tidigare. Det är nog det som gör att vi får mycket gjort då både jag och Henrik är sådana.

Jag är verkligen inte så bra på: Jag undviker att göra saker som jag inte är så bra på och ber gärna någon annan att göra det.

Något du tror man inte vet om dig: Man kan tro att jag bara gillar fin klänningar och blommor, men jag har verkligen inga problem att leva i kaos som en stor renovering för med sig. Jag känner ett lugn när jag vet att det blir bra även om det innebär att man har konstant byggdamm i håret och bara har kallvatten.

Det roligaste med ditt yrke: Det roligaste och svåraste är att skapa. Det är ju kul när det bara går som på räls men att vara kreativ och få allt att rulla på är svårt. Jag går ju inte runt med kameran varje dag utan förarbetet är en stor del och ska knäckas i huvudet först. Allt ska du se framför dig innan man sätter igång.

Vad drömmer du om: Innan var det att ovanvåningen skulle bli klar och nu drömmer jag om att trädgården ska blir klar. Men annars är det ett stort växthus. Trädgården är på 1,7 hektar så vi har en hel del att göra innan men ett riktigt stort växthus hoppas jag en dag kommer att stå i trädgården.

Hur kom ditt odlingsintresse till: Det har alltid funnit ett intresse för blommor hos mig, men var nog när vi flyttade till vårt förra hus och när jag skapade en stor rabatt där som intresset tog fart. Jag är rätt så envis så jag grävde upp och grävde om och flyttade runt på växter. Intresset har vuxit fram, och framför allt har min kunskap vuxit. Vissa plantor dog, men man lär sig. Man har gjort en del misstag. Förutom med dahlior. Där har det bara rullat på.

Hur många dahliaknölar gräver du ner i år: Jag har nu tagit fram de knölar jag har övervintrat från förra året och alla har jag nu förkultiverat och även delat en del. Har 45 knölar inomhus nu, (herregud är det verkligen så många) och så har jag köpt 40 nya knölar. Överlever alla så blir det nog en 70-80 knölar som åker ner i jorden. Förra året hade jag cirka 30 stycken. Första året jag skulle prova att plantera dahlior så beställde jag nog en 30 knölar. Jag är allt eller inget och man behöver inte ha en ordnad trädgård utan bara gräv och få ner dem. Vill man nästa år inte ha dem där så sår man gräs istället. Man behöver inte göra det så svårt. Det är fantastiskt att en liten knöl kan ge så mycket blommor. Och har man en så stor trädgård som vi så blir det blir futtigt med bara några stycken, då behöver man rejäla rabatter med växter som det blir mycket av. Där är dahlian perfekt.

Vilken dahliasort är din favorit: Café au Lait Royal är den perfekta blomman som är stor och skiftar i tonen. Annars vill jag ha kombinationen med olika färger och former. Som en glasstrut.

Ditt bästa tips på att få kraftiga plantor med mycket blomning: Allt går snabbare om man förkultiverar dem. Jag förkultiverar alla plantor och sätter dem i påsar med jord i. Sedan toppar jag dem för att de ska bli kraftigare och här kan man även spara på skotten för att få flera plantor. Jag tror att anledningen att mina dahlior blir så kraftiga är för att jag toppar flera gånger. Plantan får ett försprång och klarar sig bättre mot exempelvis sniglar som gärna äter på dem och det blir snabbare blomning. Mina dahlior var två meter höga och mycket berodde på att de stod i bra jord. Vi tillsätter många säckar kogödsel vid plantering. Annars gillar dahlior mycket sol och vatten och det bästa är, ju mer du plockar ju mer blommor får du. Just nu har vi plantor i hela hallen och halva matbordet är fullt av plantor. Jag sa till barnen innan att i år ska vi ha jättemånga odlingar så jag vet inte vart vi ska bo. Även om det är lite av en djungel här hemma på våren innan vi kan plantera ut allting så känner jag en sådan glädje när jag ser röran med alla blommor här inne. Barnen blir glada när de ser att det växer och odlingen är verkligen något vi gör ihop med barnen. Sedan blir det ju lite stressigt när allt har växt till sig och ska ner i jorden.

”Jag vill ha planteringar där allt ska vara stort, högt och gärna kännas trolskt och som i en saga.”

Blandar du upp med andra växter bland dina dahlior: Vi har jättemycket rosor i trädgården och i år har jag köpt hur många fröpåsar som helst. Mycket ätbara blommor, som är en stor trend i år, men även Sommarmalva och Rosenskära. Jag vill ha planteringar där allt ska vara stort och högt och gärna kännas som i en saga och lite trolskt. I år ska jag också så mycket till vår köksträdgård och jag ska för första gången så slingerkrasse, pumpor, ringbommor och kronärtskockor och bilden jag ser framför mig är hur magiskt det här kommer att se ur.

Du verkar ha väldigt gröna fingrar, hur mycket tid lägger du i trädgården nu på våren och sommaren: Jag tycker inte jag lägger så mycket tid på trädgård, men visst allt vi gör är ju storskaligt som att jag ska så 100 fröpåsar. Men det bästa jag vet är att på sommarkvällarna stå och vattna i trädgården. Det är så meditativt att bara stå och titta på blommorna. Och med dahlior är jobbet bara att plocka blommor och det är ju inget jobb.

Det låter som du hellre tillbringar kvällar i trädgården än tittar på Netflix: Ja absolut! Jag älskar att vattna, ta ett glas vin och bara gå runt i trädgården. Bevattning är ju en dröm men jag gillar också att stå där ute. Gillar att se hur det växer, från litet frö till två meter höga.

Händer det att du bannar dig själv för att du har köpt för många dahlior när de ska grävas upp på hösten: Nej, lite stress är det men här i Skåne så blommar det nästan in i november så man har ju gott om tid på sig.

Carina AdamsbergSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.