Emmy från Linderöd blev årets lucia

Kristianstad Artikeln publicerades

 

Emmy Andersson blev årets lucia i Tollarp 2017.
Foto: Tommy Svensson
Emmy Andersson blev årets lucia i Tollarp 2017.

Redan när man vandrar in i byn i Tollarp hörs julmusiken på långt avstånd och det dröjer inte länge förrän man ser ljuset som sprids från Vinterlust, där det på söndagseftermiddagen anordnades julstuga av Lions Club Tollarp.

Tollarp

Det är en omtyckt aktivitet på agendan för många Tollarpsbor. Man beräknar att mer än en tiondel av alla bybor besöker julstugan varje år.

- Det brukar komma 300-400 personer. Som bäst har det varit cirka 500. Vi brukar dra in cirka 20 000 kronor netto och då har Lionsmedlemmar och olika företag i trakterna bidragit med vinster, berättar Conny Fagerström, president i Lions Club Tollarp.

Luciaröstningen är en lång tradition i byn och även en viktig förutsättning för Lions Clubs arbete med att hålla byn levande.

- Någonstans mellan 70 000–90 000 kronor skänker vi tillbaka till Tollarpsborna på olika vis genom stöd som stipendier, aktiviteter och stöd till olika ungdomsföreningar, så Luciaröstningen och julstugan är absolut en viktig del av kakan, berättar Conny Fagerström.

I år var antalet deltagande röster dessutom större än vanligt, kanske beror det på att man sedan några år tillbaka kan rösta genom att swisha in sin röst, men Conny Fagerström tror sig ana även andra förklaringar.

- Luciaröstningen har gått bra i år. Det gör den ofta när där är en kandidat från Linderöd med, byborna där brukar vara väldigt patriotiska, skrattar Conny.

Efter att Tollarps Lucia 2017, Emmy Andersson från Linderöd har tillkännagivits delas vinsterna i de olika lotterierna ut, och en särskild lyckost var byprofilen Bo Larsson, som vann båda tavlorna som lottades ut, men också försäkrade sig om att han hade tur i kärlek också och blinkade åt hustrun Kerstin.

Emmy själv var väldigt glad för att ha blivit vald.

- Det känns jättebra. Jag är så glad att så många har röstat.

Vad tycker du är det härligaste med att vara Tollarps Lucia?

- Att man kan sprida glädje och ljus till byborna, särskilt på byns äldreboenden.

Conny Fagerström sammanfattar dagen.

- Vi har haft en trevlig dag med orkester och Betaniakören, det har varit en bra dag där det mesta är slutsålt, säger han.

 

Fakta

Lions Club Tollarp

Bildades 18:e oktober 1970 och består av cirka 26 personer. Med hjälp av sponsorer delar man ut mellan 130 000-140 000 kr årligen till behövande människor lokalt, regionalt, nationellt och internationellt.

Bland de lokala projekten finns exempel som aktiviteter för äldreboende, ungdomsstipendie, ekonomiska bidrag till Furuboda och Kvalificerad vård i hemmet och ekonomiska stöd till olika ungdomsföreningar.

Visa mer...