En 50-öring räcker inte långt

Det är inte mycket du får för 50 öre idag, vårt till valören minsta mynt. För ganska precis ett sekel sedan kunde du få 7 liter oskummad mjölk för din 50-öring. Eller ett halvt kilo ost. Idag kan man på sin höjd köpa ett lakritstuggummi. Eller tre mjölmaskar i stans djuraffär.
Kristianstad • Publicerad 3 januari 2003
Så här efter julhelgen är det ganska tomt i plånboken. Men för de kanske sista 50-öringarna som skramlar i myntfacket finns det inte mycket idag du kan köpa. På sin höjd en kola eller en liten metallskruv räcker en 50-öring till.BILDmontage: LASSE OTTOSSON
Så här efter julhelgen är det ganska tomt i plånboken. Men för de kanske sista 50-öringarna som skramlar i myntfacket finns det inte mycket idag du kan köpa. På sin höjd en kola eller en liten metallskruv räcker en 50-öring till.BILDmontage: LASSE OTTOSSONFoto: 

Att shoppa loss för en 50-öring år 2003 är lättare sagt än gjort. När Kristianstadsbladet gav sig ut på stan för att undersöka vad man faktiskt kan köpa för 50 öre, kunde det snabbt konstateras att 50-öringen egentligen inte längre behövs. Det finns nästan inget som kostar så lite. Inte ens ett toalettbesök kommer du undan med. Minst ett par kronor kostar det att lätta på trycket. Oftast en femma. Inne på Hjortbergs pappershandel i Kristianstad var ett vitt litet kuvert det enda som fanns för 50 öre. Grannen Tekniktorget kunde erbjuda en liten metallskruv stor som en lillfingernagel. På hår- och smyckesbutiken Jasmin är en liten smal hårklämma det närmaste du kan komma. Godis håller dock fortfarande måttet. På Candy Plock finns en del att välja på. Klassiska tuggummi för 50 öre styck. 50-öreskolan is still going strong. Eller en chokladguldpeng om man hellre föredrar det. – Tuggummi för 50 öre är en storsäljare. Innan jul kom det in två killar här som ville köpa 300 stycken för att ge bort i julklapp, skrattar Mats Ebenstrand på Candy Plock. Även i butiken Naturgodis i Saluhallen där det mesta säljs i lösvikt finns faktiskt en del att hitta för 50 öre. Fyra jordnötter med skal till exempel. Eller en handfull pastaskruvar. Rask promenad vidare till djuraffären City Zoo får hoppet att stiga betydligt. Fyra bitar av det populäraste hundgodiset, leversnittar, klarar 50-öresgränsen. – De räcker nog för att göra hunden glad ett par timmar på stan, säger Johan Andersson på City Zoo. På korgen till gnagarpinnar för hamstrar står det 50 öre med röd penna. En klarar man. Det hjälpsamma butiksbiträdet Tobias Bondesson erbjuder även tre mjölmaskar att mata ödlor och reptiler med, för 50 öre. Önskas ett kaffemått kostar det tio kronor. Men när reportern ber om att få vägt tre pyttesmå dekorationsstenar till akvariet för att se om de klarar 50-öresgränsen mumlas det dock något lätt ohörbart om snålhet bakom disken. Louise Lindgreen 044- 18 56 40 louise.lindgreen@kristianstadsbladet.se

Kristianstad
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.