En av de bästa bindarna
Mikael Frödin räknas som en av sportfiskevärldens riktigt stora.
Han ligger bakom ett sätt att binda flugor för laxfiske som anses revolutionerande och i måndags besökte han Kristianstad och Fiskeknuten för att visa hur en bra fluga ska bindas.
– Snyggaste flugan är den som sitter i munnen på en fet lax, konstaterar han.
För att nå dit handlar det inte bara om en fluga som är snygg för fiskarens öga.
Den ska göras utifrån hur fisken ser den, hur vattnet rör sig och ljuset reflekteras. Mikael Frödin, som kommer från Uppsala och är sommarboende i Hanaskog, började att fiska havsöring och lax som tonåring. Ett flugbindningsset i present som 13-åring satte igång allt.
– Jag började sälja flugor lokalt, fick chans att jobba som guide. Sedan rullade det på med att skriva artiklar om sportfiske, böcker och föreläsningar.
På vägen har det även blivit filmer för SVT och egna designade serier inom fiskeredskap.
I dag reser han över hela världen för att fiska, även om han har gått ned från 200 till 100 fiskedagar om året för att hinna med att skriva och föreläsa.
– Laxen har en särskild magi. Den skiljer sig från andra fiskar. I gäddfiske imiterar man födan och gäddan äter det. Laxen äter inte under sin lekvandring och det ger det hela en extra dynamik. Hur får man laxen att hugga när den inte äter?
Mikael Frödin demonstrerar ett sätt att binda flugor som han själv har lanserat.
En kon fästs sist på flugan. Konen skapar turbulens i vattnet. Vattenströmmen som uppstår gör att de olika materialen rör sig bra, att flugan ser levande ut.
Svenska företag ligger långt fram på redskapssidan, enligt Mikael Frödin, och Skandinavien är ledande inom lax- och havsöringsflugor.
– Vi har satt standarden för vad som är bäst inom teknik, material och tänkande. Vi har en lång fiskesäsong och många dar att fiska och det gör också att vi blir duktiga på att hantera olika situationer med varmt, kallt, mycket eller lite vatten.
Syntet- och naturmaterial blandas för olika effekter, även utseendemässigt.
Flugbindningen är mycket estetik, medger Mikael Frödin.
– Det hänger samman med laxfiskets brittiska ursprung. Det var under kolonialtiden och britterna kom hem med exotiska saker, bland annat fjädrar till hattar och det spred sig till flugbindningen också.
Vissa fågelarter var på väg att utrotas. I dag kommer fjädrarna från uppfödda fåglar.
– Man använder mer och mer av syntetmaterial, så flugbindning är på väg att bli rumsrent.
En bra flugbindare:
Har tålamod.
Är fingerfärdig.
Fiskar mycket för att kunna omsätta tekniken i praktiken.
En bra laxfluga:
Ska vara så mjuk och följsam som möjligt.
Droppformad, som allt annat som lever i strömmande vatten.
Släppa igenom mycket ljus.
Reflektera ljus.