Annons

En av de varmaste somrarna

Kristianstad • Publicerad 22 september 2003
No description
No descriptionFoto: 
Höstdagjämning inträffar vid den tidpunkt när solen står rakt över ekvatorn, den 22 eller 23 september. I år är tisdagen den 23 september det dygn som står närmast. Och naturen reagerar på sitt speciella sätt på hösten... Bilder: Ronnie Smith och Bosse Nilsson
Höstdagjämning inträffar vid den tidpunkt när solen står rakt över ekvatorn, den 22 eller 23 september. I år är tisdagen den 23 september det dygn som står närmast. Och naturen reagerar på sitt speciella sätt på hösten... Bilder: Ronnie Smith och Bosse NilssonFoto: 

I dag är det höstdagjämning, den tidpunkt under hösten då dag och natt är lika långa. Sommaren som gått var rekordvarm. Men att hösten därmed också skulle bli varm har inget samband.

– Vädret har inte så långt minne, säger meteorolog Hans Alexandersson på SMHI i Norrköping.

Annons

– Hösten kan bli hur som haver. Visserligen har det börjat bra, säger han. September har varit varmare än normalt.

Men redan på tisdagens morgon berättar han att det fina vädret förändras rätt rejält. In kommer ett lågtryck över Norge, som gör att det blir betydligt mer höstlikt.

– Den tämligen varma luften försvinner och vi får räkna med betydligt mera måttliga temperaturer. En titt i backspegeln visar att den gångna sommaren blev en varm sommar. Den hamnar på femte-sjätte plats över medeltemperaturer under de senaste hundra åren för hela Sverige och gick in på tredje-fjärde plats i en jämförelse för bara Skåne.

– Förra året hade också en varm sommar, liksom 1997.

Det är medeltemperaturen för månaderna juni, juli och augusti som avgör somrarnas placering i statistiken. Årets sommar kom inte upp i så anmärkningsvärt höga temperaturer för enskilda dagar, men höll många jämna, höga temperaturer och då även höga nattemperaturer.

– Sommarens värmerekord ligger på 33 grader och uppmättes 17 juli i Forse i Ångermanland.

– För Skånes del var det Kristianstad som noterades för den varmaste dagen, 29,5 grader den 15 juli.

Men nu lämnar vi alltså sommaren bakom oss och hösten tar vid. Höstdagjämning är, enligt Nationalencyklopedins förklaring, den tidpunkt då solen under sin årliga rörelse längs ekliptikan passerar himmelsekvatorn från norr mot söder.

Den inträffar den 22 eller 23 september. Att det inte alltid sker under samma dygn eller vid samma klockslag beror på flera faktorer, av vilka de viktigaste är den ryckighet i kalendern som skottåren åstadkommer och tidsskillnaden mellan olika platser på jorden.

I dagligt tal heter det ofta att vid höstdagjämningen (liksom vid vårdagjämningen) är dag och natt överallt lika långa. Horisontalrefraktionen för solen, liksom gryning och skymning, gör dock att den ljusa delen av dygnet blir betydligt längre än den mörka.

Annons

Karin Hallengren

FaktaSMHI:s väderöversikt

I går nådde temperaturen i delar av Östersjölandskapen över 20-gradersstrecket och det var förmodligen sista portionen av sensommarvärme för den här gången. Eftersom vi hade varm luft i går och vinden hållit i sig under natten har temperaturen längst i söder inte understigit 10 grader, alltså milt trots att det klarnade upp på många håll. I norr är det däremot helt andra förhållanden. Där har det varit svag vind och kyligt, lokalt någon minusgrad.

– Vi har ett djupt lågtryck på Norska havet. Tillhörande kallfront, som återfinns längs norska kusten ner mot England, rör sig österut. Den rör sig snabbast in över norra Sverige eftersom fronten i utgångsläget ligger närmare där. Vid passage över Sydnorge får vi en upphakning med lågtrycksbildning.

Kristianstad
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons