En begravningsgudstjänst för 3500
Svenska kyrkan har statens uppdrag att svara för begravningsverksamheten för alla i landet oavsett kyrkotillhörighet.
Därför betalar alla folkbokförda i Sverige en begravningsavgift sedan 1 januari 2000. En avgift som bestäms av respektive församling och som i Lunds stift varierar mellan 10-20 öre som lägst till upp mot en krona per intjänad hundralapp. I centrala Kristianstad betalar församlingsborna 29 öre, medan det i Nosaby och Vä räcker med 21 öre. Lägst begravningsavgift har Åhus med 16 öre, samtidigt som landsortsförsamlingar som Fjälkinge och Trolle-Ljungby kommer upp i 32 öre och Oppmanna i 37 öre.
Begravningsavgiften är en årlig avgift som ska täcka kostnaderna för begravningsverksamheten, det vill säga de olika åtgärder som har direkt samband med förvaltningen av de allmänna begravningsplatserna. –Begravningsavgiften motsvarar ungefär 25 procent av den tidigare kyrkoskatten, som numera är en medlemsavgift (kyrkoavgift) och som i genomsnitt för hela landet ligger på 1,50 kronor, säger Göran Callmer.
Den som tillhör Svenska kyrkan och därmed betalar kyrkoavgift behöver inte i sin församling betala för begravningsgudstjänst. Samma rätt har man även om man väljer att ha begravningsgudstjänsten i en annan församling än i hemförsamlingen.
–Problemet uppstår när den avlidne inte tillhörde Svenska kyrkan, säger Göran Callmer.
–Ska det då kunna vara kyrklig begravning, ska man ta betalt för den och i så fall hur mycket?
–För att komma förbi en av de besvärliga frågorna väljer vi att sätta priset på 3500 kronor, säger kyrkoherden, som numera är den som avgör om en begravningsgudstjänst ska hållas eller inte. Enligt den nya kyrkoordningen är det den avlidnes vilja som så långt som möjligt ska gälla vid utformningen av begravningen.
–Man kan ha gått ur kyrkan av olika anledningar, men det viktiga tycker jag är att aldrig kränka den avlidne, säger Göran Callmer.
Kanslichefen Torgny Werger på Lunds stift kan till och med tänka sig att frågan måste omprövas och att det i slutändan leder till att kyrkoordningen bör ändras.
–Om man ser begravningsgudstjänsten mera som något för de efterlevande, ska då den avlidnes kyrkotillhörighet vara avgörande för frågan om avgift ska tas ut eller inte?
–En sak är dock given, säger Torgny Werger:
–En avgift får inte sättas så högt att det framstår som om kyrkan är ute för att göra affärer.
Därför tycker han att Svedala är nära gränsen, när man sätter avgiften för en begravningsgudstjänst på 12000 kronor. Från Karlstads stift kommer uppgifter om avgifter på 15000 kronor, alldeles beroende på vad man räknar in i kostnaderna.
I exempelvis Åhus församling har man valt att följa det clearingsystem som finns mellan församlingarna, det vill säga 2020 kronor och så är fallet också i Nosaby. –Jag tycker att man ska vara väldigt restriktiv med begravningsgudstjänster för avlidna som valt att lämna Svenska kyrkan, säger kyrkoherde Magnus Tyche.
I Nosaby församling ska frågan upp till diskussion i början av året. Avgiften på 3500 kronor i Kristianstad klubbas definitivt av kyrkofullmäktige i maj.
karin.hallengren
@kristianstadsbladet.se