GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Åhus

En bit modehistoria kommer tillbaka till Absolut Home i Åhus

På 90-talet satsade man på att profilera Absolut Vodka med mode. Några av väldens största modeller, modefotografer och designers kopplades in till dessa kampanjer och en av dem fotades i Åhus.
Publicerad 28 april 2022
Åhus Absolut Frida Trieb presskonferens Fantasies, fashsion and fun
Åhus Absolut Frida Trieb presskonferens Fantasies, fashsion and funFoto: Anders Norrsell

1995 gick snacket i stan. Var det sant att en av världens största modefotografer, Helmut Newton var i Åhus. Någon sa att han fotade en modell som låg och flöt på en luftmadrass i vallgraven till slottet i Vittskövle. En annan att han fotade vid Annamodeller i Åhus. Men detta kunde väl inte stämma?

Det stämde.

Åhus Absolut hade ingått ett samarbete med några av väldens största modefotografer, designers och modeller för att göra en kampanj som kallades för Absolut Fashion, en fortsättning på det lyckade Absolut Art - projektet men som byggde på samarbeten med modeskapare istället för konstnärer.

I samband med Absolut Fashion tog man fram en klädkollektion som användes vid fotograferingarna. Specialdesignade plagg och accessoarer skapade av några av världens främsta modeskapare, däribland Manolo Blahnik, Tom Ford, Helmut Lang, Jean-Paul Gaultier och Gianni Versace. En rejäl satsning men en succé man antagligen inte riktigt var beredd på. För efter att bilderna hade figurerat i världens alla stora modemagasin som bland annat ELLE, Vouge och Harpers Bazaar så blev tidningsredaktionerna nedringda och alla ställde frågan: var kunde man köpa dessa Absolut kläder. Skulle Åhus Absolut massproducera och ge sig in i modeindustrin? Det gjorde man inte utan istället fick kläderna bli något som många suktade efter men få kunde få tag i. Bland annat såg man Sarah Jessica Parker ha på sig en av klänningarna från kampanjen i ett avsnitt av Sex and the City. En guldklänningen som väger över 7 kg och med ett värde som kräver sin säkerhet runt omkring.

I april till augusti kan man på Absolut Home i Åhus se utställningen A Fraction of Fashion som är en teaser på utställningen Fashion Cocktail som 2023 flyttar in i större format på Region Museet i Kristianstad.

Åhus Absolut Frida Trieb presskonferens Fantasies, fashsion and fun
Åhus Absolut Frida Trieb presskonferens Fantasies, fashsion and funFoto: Anders Norrsell
”Smått otroligt när man tänker efter att Helmut Newton valde just det huset i kulissen som idag är Absolut Home.”

I den mindre utställningen som Frida Trieb, Sales & Marketing Manager på Absolut Home vill påpeka verkligen bara är ett smakprov på vad som kommer att bli på Region Museet nästa år kommer man kunna se några av Helmut Newtons legendariska fotografier. Bland annat när modellen Kristen McMenamy poserar utanför gamla Annamodellerhuset som idag är Absolut Home. Smått otroligt när man tänker efter att Helmut Newton valde just det huset i kulissen som idag är Absolut Home. Här snackar vi cirklar som slutits.

Man kommer även att kunna se några av de plagg som bars på fotograferingarna och ett tidningsmagasin i jätteformat har på något magiskt sätt lyckats komma in i utställningsrummet och kommer nog att synas på ett och annat instagramkonto under våren.

Instagram: @absoluthome

Carina AdamsbergSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.