GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

En bok av en riktig surtant

Du har sått, påtat, grävt och vattnat. Det är nu du får skörda. Ibland är det svårt att uppskatta hur mycket en planta ger, ibland för lite – ibland för mycket. Om det nu kan blir för mycket…
Publicerad 26 september 2018

Du kollar på dina röda chilis, de väldoftande örterna och de kompakta kålhuvudena och undrar hur du ska kunna ta tillvara allt. Lugn, det finns sätt att ta hand om de läckerheter som inte slinker ner i magen på direkten. Fatta boken ”Fermentera 2.0” och börja bläddra.

Barbecuesås.
Barbecuesås.
Foto: Tom Wall

Jenny Neikell driver företaget Surtantens syrade som tillverkar mjölksyrade grönsaker och säljer till både restauranger och butiker. I april 2016 kom hennes bok ”Fermentera” ut och i augusti i år släpptes uppföljaren ”Fermentera 2.0”. Att fermentera innebär att man låter grönsakerna jäsa i en kontrollerad process. Goda bakterier producerar mjölksyra och kolsyra och råvarorna går att lagra under en lång tid framåt.

Surgurka.
Surgurka.
Foto: Tom Wall

Recepten, i kombination med de vackra bilderna tagna av fotografen Tom Wall (tidigare medarbetare på Kristianstadsbladet), gör det svårt att inte blir sugen på att prova denna teknik för att lagra skörden.

Maria SällbergSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.