Annons

En bra början på året

Det blev ett gossebarn som kom först till världen på det nya året på CSK:s BB-avdelning. Klockan 03.28 på nyårsdagen föddes Mathias Karl Simon, 3565 gram tung och 52 centimeter lång. Lycklig mamma är Melinda Andersson från Hässleholm.
Kristianstad • Publicerad 1 januari 2001
Först på det nya året. Melinda Anderssons gosse Mathias Karl Simon kom först till världen på det nya året vid Centralsjukhusets BB-avdelning i Kristianstad.Bild: BOSSE NILSSON
Först på det nya året. Melinda Anderssons gosse Mathias Karl Simon kom först till världen på det nya året vid Centralsjukhusets BB-avdelning i Kristianstad.Bild: BOSSE NILSSONFoto: 

– Jag gick fyra dagar över tiden, då födseln var beräknad till 28 december, berättar Melinda Andersson, som tidigare har en treårig dotter, Michelle. Jag kom in till BB strax efter klockan 21 på nyårsaftonen och då hade jag hunnit fira lite nyår med min dotter.

– Vi har goda nyheter för år 2000. Födelsetalen stiger i Kristianstad för andra året, säger förlossningsläkaren Helge Ström.

Annons

Det totala antalet nyfödda under 2000 blev 1 618, då antalet förlossningar summerats de sista dagarna på året. – Det är långt från toppnoteringen som var drygt 2 500 men också en bit från bottennoteringen år 1998. Jag tror att födelsetalen kommer att fortsätta att stiga, säger Helge Ström.

Ändå väljer många mödrar att vänta allt längre innan de skaffar barn.

– Förr var kvinnorna cirka 23 år när de födde sitt första barn. Nu är de 27-28 år och i städerna 30 år. Statistiskt dras spannet ut, säger Helge Ström.

Han tror att trenden fortsätter. Kvinnor idag vill först skaffa sig en utbildning och påbörja en karriär innan det är dags för barn.

– Men det ser positivt ut, säger Helge Ström som tror att födelsetalen kommer att fortsätta att öka. Så här på fredagen vågar han inte gissa vad slutsumman för 2001 ska bli men att det blir fler än 1 618 är han säker på.

nyheter@kristianstadsbladet.se

Av Ann Rosén och Eje Johansson 044-185500
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons