En extra ros som tack för blodgivning

Torsdagsförmiddagen är till ända. 35–40 blodgivare har passerat blodcentralen. Det är ungefär lika många som vanligt, men just denna dag, internationella blodgivardagen, har de fått varsin ros och lite extra fika förutom de 50 kronorna som tack.
Kristianstad • Publicerad 24 maj 2002
Snabb kylning. För att snabbt kylas ned från 37 grader till rumstemperatur lägger Laila Schalin blodpåsarna på ett butandiolflak.
Snabb kylning. För att snabbt kylas ned från 37 grader till rumstemperatur lägger Laila Schalin blodpåsarna på ett butandiolflak.Foto: 
Vill hjälpa andra. Susanne Schollin har lämnat blod sedan hon fick veta att hon hade bra blodvärde. Bild: TOMMY SVENSSON
Vill hjälpa andra. Susanne Schollin har lämnat blod sedan hon fick veta att hon hade bra blodvärde. Bild: TOMMY SVENSSONFoto: 
Flera blodprodukter. Efter två timmar kan Laila Schalin låta blodet centrifugeras så att det ger upphov till tre olika produkter, röda blodkroppar, trombocyter och plasma.
Flera blodprodukter. Efter två timmar kan Laila Schalin låta blodet centrifugeras så att det ger upphov till tre olika produkter, röda blodkroppar, trombocyter och plasma.Foto: 

Av Ingela Rutberg 044-18 55 65 – 35 till 40 stycken är vad vi ska ha varje dag för att hålla ett jämnt flöde, säger Carina Mårtensson enhetschef för blodcentralerna i Kristianstad, Hässleholm, Simrishamn och Ystad. I Kristianstad finns totalt 4000 blodgivare. Emellanåt kommer uppmaningar till allmänheten att ställa upp och lämna blod för att det inte ska bli brist i blodlagret, men just nu ser det hyfsat ut enligt Carina Mårtensson. Sjukhusen i hela Skåne hjälps åt. För att underlätta för dem som pendlar kan man lämna blod på ett annat ställe än där man bor. – Det är oftast Lund som har den största bristen. De gör ju de största och mest blodkrävande operationerna. Men visst har vi brist här ibland när olyckor inträffar samtidigt som vi har många operationer, säger hon. Uppmaningar om att blod behövs snabbt riktas i första hand till dem som redan lämnar blod. Det tar nämligen sex veckor innan en ny blodgivare kan få lämna blod. Först måste blodcentralen kolla blodgrupp och gå igenom alla tester på personen så att blodet inte är smittat av någon sjukdom. – Vi vädjar till alla blodgivare att lämna två gånger om året. Det räcker för att hålla Skåne med blod, berättar Carina Mårtensson. I rummet där själva blodtappningen sker ligger Susanne Schollin och Ulf Ek och vilar efter att ha lämnat blod. – Det är en bra grej att hjälpa folk, förklarar Susanne Schollin som ville ställa upp när hon fick veta att hon har bra blodvärde. – Det är bra för hälsan. Det är bra att byta blod. Man behöver friska upp det och odla nya celler, säger Ulf Ek som lämnat blod sedan 70-talet. Efter tappningen sätts deras blodpåsar på kylning i minst två timmar. Sedan separeras blodet i vita och röda blodkroppar samt för att blodet ska kunna ge tre olika produkter: n Röda blodkroppar när en person behöver blod

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.