En fest för LIVET

Kristianstad • Publicerad 11 juni 2001
När kommer vi fram? Magnus Nilsson och Roger Lindskog tittar upp ur limousinens tak. Men det är 700 studenter som är på väg och kön är lång. Bilder: LASSE OTTOSSON
När kommer vi fram? Magnus Nilsson och Roger Lindskog tittar upp ur limousinens tak. Men det är 700 studenter som är på väg och kön är lång. Bilder: LASSE OTTOSSONFoto: 

På Christian Mårtenssons veranda sitter sju finklädda studenter. Killarna är klädda i smoking efter konstens alla regler och tjejerna i balklänningar som tar andan ur deras kavaljerer. De ska på studentbal på Bäckaskogs slott och i luften ligger nervösa förväntningar. Det ska bli deras livs kväll.

Och den har börjat bra. Christian Mårtensson, Roger Lindskog och Magnus Nilsson är klasskamrater och de har i hemlighet ordnat transport med klass. När tjejerna anlände för fördrinken fick de veta att färden till balen ska ske i limousin med champagne i baksätet.

– En del av poängen är ju att det är vi som ska ta damerna till balen, säger Christian.

Limousinen anländer och högtidligt tar var och en av killarna sin dam för kvällen under armen och hjälper henne in i baksätet. Dörren stängs och bilen rullar myndigt iväg.

Väl framme vid Bäckaskog är det lång kö. Nära 700 studenter är anmälda till festen och många föräldrar är på väg dit för att beundra alla ungdomar som står beredda för att ta språnget ut i vuxenvärlden.

Ute ur bilen styr de sju studenterna resolut näsan mot champagnebordet och förser sig med var sitt glas. Sedan tar det inte många sekunder förrän paren är splittrade. Vännerna är många och få vet vad som kommer att hända sen och vilka de kommer att träffa igen.

– Man kommer framförallt hit för att träffa vänner och se alla samlas en sista gång, säger Ann Stenberger som står nära sin kavaljer eftersom det börjar dra kallt om de bara axlarna.

Hon har köpt sin klänning, men många har sytt själva, fått dem uppsydda eller hyrt.

Anna Lindberg som Kristianstadsbladet har träffat vid flera olika tillfällen under studentveckan har själv designat sin klänning. En klänning av rött råsiden med långa ärmar och fyrkantig urringning. En blandning av Asien och 1400-talets Europa.

– Jag har tagit idéer från många klänningar och gjort dem till en, säger hon och skålar med sina vänner.

Två och två går nu kvällens stjärnor in i slottets sal där de vackert dukade borden väntar.

Den nervöst spända stämningen har lösts upp och salen är fylld av skratt, komplimanger och vinkningar.

För Christian Mårtensson och hans vänner är festen igång och nu väntar en middag med god mat och vin, följt av dans till XL Big Band.

Framåt småtimmarna tar discomusiken vid och en fest som kommer att vara natten ut. En fest som sätter utropstecken med glamour!

terese.cristiansson

@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.