Annons

En hållbar generation

Hållbar Generation är det nystartade företaget som tillsammans med Sparbanken Skåne vill ge glada minnen med fysisk aktivitet i tidig ålder.
Publicerad 25 november 2021

Fysisk aktivitet spelar en nyckelroll för att främja god hälsa och utveckling i tidig ålder. Tyvärr visar flertalet studier att många barn ligger under rekommendationen, både i Sverige och utomlands. Barnen är samhällets friskaste medborgare och det är viktigt att tidigt ge förutsättningar till ett hälsosamt liv.

Syftet med projektet Hållbar generation är att skapa förutsättningar till mer fysisk aktivitet för barn i tidig ålder med förhoppning att ge barnen glada minnen av att göra saker tillsammans genom rörelse.

Annons

I Sverige går 95 procent av alla barn i åldrarna två till fem år i förskolan. Förskolan är den arena där mycket startar och just där vill Hållbar Generation vara och möta barn och pedagoger för att skapa en hållbar generation.

Namn: Linda Jenvén

Ålder: Född 1979

Bor: Utanför Hässleholm

Arbete: Utbildningskonsult och grundare av utbildningsföretaget Hållbar Generation 2030. Tidigare anställd inom RF-SISU Skåne som projektansvarig för satsningen, Rörelsesatsning i skolan. Och initiativtagare till samarbetet med Sparbanken Skåne och Pidde P.

Hej Linda Jenvén - grundare av Hållbar Generation!

Du är grundare till utbildningsföretaget Hållbar Generation hur har mottagandet varit:

Över förväntan. Pilotprojektet erbjöd 60 platser (förskolor), dessa platser fylldes på två dagar. Gensvaret har varit fantastiskt och likaså feedbacken från rektorer och pedagoger. Förskolorna är tacksamma att deras arbete uppmärksammas och känslan att deras roll är betydelsefull för barnens välbefinnande stärks. Föreläsningen blir en dörröppnare som ger ökad insikt, inspiration och motivation att stärka arbetet med just rörelse på förskolan.

Vad är Sparbanken Stiftelsens del i detta:

Sparbanken Skåne genom Sparbanksstiftelsen 1826 möjliggör för förskolorna att få denna kompetensutveckling och upplevelse med föreläsning, ryggsäck fylld med aktivitetsmaterial samt en spelning med artisten Pidde P helt kostnadsfritt.

Hur har reflektionerna från förskolor varit:

Mycket bra och några reflektioner jag har fått är bland annat att många kommer framöver att titta över barnens rörelse och aktivitet på ett annorlunda sätt än vad de gör idag. Att de nu ska observera och planera för en mer aktiv och rolig rörelse för barnen. De tyckte att föreläsningen var en boost och positiv initiativtagare för vidare arbete kring hälsa och rörelse. Och att det var roligt att se fram emot att Pidde P kom ut till förskolorna.

Hur går projektet till:

Projektet består av tre delar: föreläsning, ryggsäck och spelning.

Jag inleder och håller i en föreläsning på cirka två timmar för förskolans pedagoger för att öka kunskapen om betydelsen av rörelse i unga år. (Föreläsning – Hållbar Generation (hallbargeneration.se)

Annons

Föreläsningen erbjuds digitalt alternativt fysisk och cirka två tredjedelar har valt fysisk vilket är extra roligt. Förskolorna tilldelas i samband med föreläsningen en aktivitetsryggsäck/förskola.

Varje förskola tilldelas ett datum för spelning då artisten Pidde P besöker förskolan och ger en konsert för barn och personal.

Vad är det som gör att du brinner så för det här projektet:

Detta projekt är otroligt roligt att få leda men är också fantastiskt då det når ut brett och med ett holistiskt tänk. Pedagogerna får ökad kunskap och aktivitetsryggsäcken möjliggör för ökad aktivitet och Pidde P når ut med budskapet om rörelse till barnen. Detta är ett projekt som kombinerar utbildning och rörelse och tillsammans med Sparbanken Skåne och förskolor skapar vi många positiva minnen där rörelse blir lustfullt!

Sparbanken Skåne - Vill göra skillnad

-- Att inspirera barn och hjälpa dem att växa är en grundsten i samhällsutvecklingen. Med detta nya samarbete vill vi bidra till rörelseglädje och att skapa goda vanor hos de allra yngsta. Vi tror att initiativet kommer att kunna göra skillnad och det ligger helt i linje med sparbanksidén, säger Gunilla Bengtsson, bankchef på Sparbanken Skåne.

Ängsgårdens förskola - Mycket nöjda

– Alla pedagoger tyckte att föreläsningen var över förväntan och en bra blandning mellan fakta, forskning och praktiska tips och sedan var det såklart en succé för barnen när Pidde P kom till förskolan. Det här projektet har förstärkt den utomhussatsningen som vi redan hade på förskolan så det passade oss extra bra, säger Christina Nilsson som är rektor på Änggårdens förskola.

Pidde P - Självklart att haka på

–Under hösten har jag har varit på skolturné på snart 400 skolor. Linda frågade Linda om jag ville hänga med och köra på förskolor med då det är samma problem bland de yngre kidsen - att de är för stillasittandes. Så jag hakade såklart på det med, säger Petter Hedwall alias Pidde P.

Foto: Jesper Landby jesper@nollkoll.se
Carina AdamsbergSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons