Annons

En ny lekplats varje dag

Den typiska bilden av en scout som hjälper en gammal dam över gatan är inte bara en fördom. – Att göra något för samhället är en del av scoutverksamheten som försvunnit i Sverige de sista 20 åren. Det är en tråd vi nu försöker ta upp igen, säger Robert Jonsson. Han leder den grupp som varje dag bygger upp en lekplats i Tivoliparken.
Kristianstad • Publicerad 4 augusti 2001

Det kallas ”assist” och står för aktiv samhällsinsats. Varje dag får scouterna välja en aktivitet för dagen. ”Assist” är ett alternativ för de äldre scouterna, seniorerna som är mellan 15 och 18 år. Samhällsinsatserna kan bestå av att hjälpa äldre människor på ett ålderdomshem, samla skräp, röja ett gärde eller leka med barn i parken. I Tivoliparken finns redan en fast lekplats, men scouterna är övertygade om att deras temporära klätterställningar är mycket roligare. – Vi leker ju med barnen också, säger Cecilia Larsson. Hon är sminkad som en clown och har tidigare på dagen gett besökande barn ansiktsmålningar. I övrigt kan barnen denna dag välja mellan bollsporter, balansgång i klätterställningen, legobygge och gungor. Det speciella med scouternas lekplats är att den ser olika ut från dag till dag. Varje morgon bussas en ny grupp seniorscouter till Tivoliparken. Där väntar ledaren Robert Jonsson bredvid en hög med slanor. Av dessa får gruppen sedan bygga precis vad de vill. – Det handlar om att lära sig att ta ansvar och egna initiativ. Jag säger bara att jag finns här om de behöver mig. När dagen är över river gruppen sitt bygge, för att lämna fria händer åt nästa grupp och för att försäkra sig om att inga barn kommer till skada genom att klättra i ställningarna obevakade. – Det var lite jobbigt i början när vi inte visste vad vi skulle bygga, men sedan blev det bara roligt, säger Eva Westin. Hon, och resten av gruppen, ska snart börja riva sitt dagsverke men först passar Eva på att gunga lite på den snart nedmonterade gungbrädan. eva.emmelin @kristianstadsbladet.se

Av Eva Emmelin 044-185556
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons