En ny trädgård växer fram

Gun och Göran Klevås nya trädgård håller på att ta form. Stenläggningen är klar. Snart inleds planteringsarbetet.
Kristianstad • Publicerad 12 maj 2005
Cirkeln sluts på nya uteplatsen.
Cirkeln sluts på nya uteplatsen.Foto: 

Jens och Hannes Iversen lägger byasten hemma hos Klevås på Hedentorp. Det är lite speciella förhållanden eftersom trädgården ligger på baksidan av villan.

– Vi brukar ha maskiner till hjälp, men de går inte att ta in här. Vi gör allt för hand, så det tar lite längre tid, säger Jens Iversen, Trädgårdsprofilen Sweden AB. Byastenen är den tunnaste, fem centimeter tjocka, och sandfärgad. Underarbetet på den tidigare gräsmatteytan är gediget. På de största ytorna har de lagt fiberduk för att separera massorna. Duken dränerar och släpper igenom vatten, vilket innebär att man slipper tjälskjutning under gången. Ovanpå sedan rejält med stenmjöl, som plattats ut med en "padda".

– Det är viktigt att få det plant och hårt under stenen, säger Jens Iversen.

Själva stenläggningen går fort. Den är den lätta biten, säger bröderna Iversen. När stenen är på plats ska mer stenmjöl sopas ovanpå, allt plattas till med "paddan" igen och så ytterligare stenmjöl för att täppa till springorna så optimalt som möjligt. Som kantsten, för att hålla rabatten på plats, används en högre byasten. Till nya uteplatsen mellan uterummet och gäststugan är mönstret som byastenen bildar cirkulärt.

– Det är som att lägga pussel, säger Jens Iversen.

Inte svårt om man kan, med andra ord.

På gräsmattan ligger en hög av kullersten, som grävts upp. Kullerstenen kommer att användas framför familjens favoritsoffa invid gäststugans vägg. I en annan hög finns ett virrvarr av uppgrävda buskar. Alla växter utom en hängkaragan, eller sibirisk ärtbuske, går i arv till Guns och Görans barns trädgårdar. Hängkaraganen får vara kvar på Hedentorp.

Arbetet med att göra om Gun och Görans trädgård har kommit lite mer än halvvägs. Nu väntar planteringsarbetet. Anders Persson, Trädgårdsprofilen, har gjort ett växtförslag.

– Jag vill göra en plantering som är lite spännande. Det blir nytt, fräscht och fräsigt samtidigt som det smälter in. Förutom hängkaraganen behåller vi bara bambun, berättar han.

Kristianstadsbladet följer arbetet med hur Gun och Göran Klevås nya trädgård växer fram. Första reportaget publicerades i tidningens bilaga Hus & Hem. I kommande reportage skildras planteringsarbetet.

Birgitta Mattisson

044-18 55 37

birgitta.mattisson@kristianstadsbladet.se

KRISTIANSTAD
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.